Penfolds 2012 Icon & Luxury Collection

Den något pretentiösa titeln är inte min utan Penfolds egen. Det handlar givetvis om Grange & Co. Treasury Wines bjöd in till provning av nästan alla dessa samt några billigare.

 

Bin 311 Chardonnay 2011

Frukten kommer från Henty väster om Melbourne. Doften är fin, ungdomlig och lite återhållen med ren frukt, uns ek och lite smör. Smaken är ganska stram, lätt stenig och något nötig. Syrorna är friska och bidrar till bra längd. Snyggt och balanserat med endast 12% alko. 299 kr i BS. 3,5 p.

 

Reserve Bin 10A Chardonnay 2010

Här kommer frukten från Adelaide Hills och efter helklaspressning får musten jäsa i franska barriquer med naturlig jäst. Fullständig malo genomförs. 13%.

Doften känns ung, smörig och lätt tropisk utan att gå överstyr på något sätt. Smaken är konsistent med doften med tydlig längd och bra syra. Intensivt och koncentrerat med stramt slut. Eken känns påtaglig idag, men lär mjukna med ett par år, vilket vinets övriga delar även bör må bra av. Riktigt gott med klar Puligny-varning. Riktpris 599 kr 4,5 p.

Yattarna 2010 fanns inte med i provningen, men tidigare årgångar har pekat på en trend från det svulstiga mot det strama och eleganta. Ska man döma av de ovanstående vinerna bör Yattarna 2010 vara klart åt det eleganta hållet.

 

Bin 389 Cabernet Sauvignon Shiraz 2009

Cabben har lagrats i gamla Grangefat, medan razen fått se insidan av nya fat. Näsan möts av cassis, ceder och kryddig ek, som ej känns överdriven. Smakmässigt sträv, eldig och ekkryddig med bra syra, liten sälta och lite bittert slut. 349 kr i BS. 3,5 p.

 

Bin 150 Marananga Shiraz 2008

Från terrarossajordar i Barossa. Mycket Barossa i doften: kryddig och ekig med mint, lakrits och svarta bär. Smaken bjuder på söt frukt, kryddig ek, bra koncentration och längd med någon sälta och eldiga drag. 319 kr i BS

 

Bin 707 Cabernet Sauvignon 2009

Det här gillar jag! Ett blandvin med druvor från Coonawarra, Barossa, Wrattonbully och Padthaway. Bra och tät cassislik frukt på nosen i ren, fin stil med lätta ektoner (liksom för Grange används större fat av amerikansk ek). Smaken bjuder initialt på söt frukt, men den stramar till sig och slutar långt och elegant med fina tanniner. Förvånansvärt stiligt och disciplinerat med balans och lite röda bär. 1499 kr i BS. 4,5 p.

 

Magill Estate Shiraz 2009

Magill ligger precis i östra utkanten av Adelaide och har anor tillbaka till 1844. Snoken är rätt finstämd med kryddor, lite mint, svarta och röda bär. Smaken är ungdomligt tuff med rätt tät frukt, bra tanniner och kryddig, tydlig ek, som inte är särskilt rostad. Det slutar stramt och känns oförlöst med en önskan om lagring, säg runt fem år. 699 kr i BS. 4 p.

 

RWT Barossa Valley Shiraz 2009

RWT skiljer sig från Grange genom att komma från ett endast distrikt och vara lagrat i fransk ek istället för amerikansk. Dessa initialer står för ”Red Wine Trial” och var ett projekt som startade 1995. En sniff i glaset ger rejäla doser av svarta bär, kryddig ek och lite lakrits. Doften känns ungdomligt öppen. Smakattacken består mest av söt frukt, följt av medelmåttiga tanniner, lite ek, fin längd och bra koncentration. Det är koncentrerat med relativt stramt slut, där man anar lite mineral faktiskt. 859 kr i BS. 4p

 

St Henry Shiraz 2008

Ett vin där druvorna har multiursprung och razen får stöd av 9% cab. Det är dessutom lagrat i gamla stora fat (1460 l), för att skapa ett vin med minimal ekkaraktär. Doften bjuder på ren, fin, svartbärig frukt med lakrits och liten krydda. Söt frukt dominerar smaken som är tät och eldig med riktigt bra längd. Ingen ekton hittar jag heller. 599 kr i BS. 4 p.

 

Grange Shiraz 2007

Ett fulltrottelvin har inte alltid balans, men Penfolds har alltid haft total kontroll över alla komponenter i Grange och sett till att delarna blir rätt ihopsatta. Doften är klassisk aussie-shiraz med svarta bär, lakrits och kryddig, amerikansk ek, men här finns ett djup man inte är bortskämd med. Smakens uppenbara komponenter är söt mörkbärig frukt, tydliga tanniner och kryddig ek i eldig inramning, men här finns samtidigt stil och klass som håller reda på kraften och tätheten. 3500 kr i BS i priset nuförtiden, vilket är över min priselasticitet. 4,5 p.

Tilläggas kan att 2008 var ett varmt år som gav kraftfulla viner, medan det svalare 2009 släppte ifrån sig mer finstämda viner, allt givetvis sett i ett aussieperspektiv.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s