Syrah * 2

Côte Rôtie Signeur de Maugiron 1999, Delas

Delas behöver ingen närmare presentation; en av de stora drakarna i norra Rhône, men samtidigt lite underskattad om man ser till prisbilden, jämfört med de andra. 1999 är allmänt högt skattat; kraftfulla och tanninrika viner.

Snoken är köttig och lagerbladsbetonad med lite undervegetation och en aning svartpeppar. Den är förförisk på ett lite funky sätt. Ingen risk att hamna i Côte de Nuits vid en blindprovning, vilket händer emellanåt med CR.

Smaken bjuder på lite mognad, nästan lite söt attack med koncentration och tydliga, men fina tanniner. Längden är där, det är stramt och tufft, men ändå riktigt läckert utan att vara flirtigt. Förträfflig med en kantarellmacka. 4 p. En efterföljande slurk 100-kronors Zin blev rejält förnedrad av föregångaren.

 

Hocus Pocus Syrah 2009, Santa Barbara County

Black Sheep Finds är en rätt ny spelare på kaliforniska vinscenen; första årgången var 2005. De håller till i den inte alltför roliga staden Lompoc och köper druvor från såväl svalare som varmare vingårdar.

Hocus Pocus har en etikett som gör en förundrad och nyfiken; formspråket känns som om det vore drygt hundra år gammalt. Hemsidan ger heller ingen ledtråd. Detta framtrollade vin doftar tydlig Syrah; kryddig, köttig och lite svartpepparlik. Lite lakrits och svarta oliver finns där också. Smaken ger initialt en rik, saftig frukt med ganska lätta tanniner, som sedan växer till sig lite efter några klunkar. Det är ganska eldigt, men har bra längd och sitter bra ihop. 261 kr i BS, men tillfälligt slut nu. 3,5 p.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s