Best of Riesling (del 1)

Detta är en vintävling instiftad av delstaten Rheinland-Pfalz i syfte att marknadsföra rieslingdruvan, som det ju finns en del av inom delstaten. Tävlingen anordnas vartannat år och nu var det dags för sjunde upplagan. Antalet deltagande viner har ökat hela tiden och nådde nu nästan 2400 st, varav tyskarna stod för drygt 90%. Det är således nästan helt och hållet en tysk angelägenhet, men andra deltagare är välkomna. Av totalt 11 deltagande länder, vågade sig österrikarna hit med 50 och Australien med 14 st, medan fransoserna fegade med endast 7 viner. Är det bara frassarna som är lite tungfotade, eller gäller det även vinerna?
En första uttagning var redan gjord när den internationellt sammansatta juryn anlände. Antalet viner var då reducerat till 417, att provas igenom av 10 jurygrupper om 6 personer från en rad olika länder. Även Sverige var representerat med en deltagare (var skulle sleven vara om inte i grytan?).
Vinerna var uppdelade i fem kategorier:
Trocken upp till 12,5% alkohol
Trocken över 13%
Halbtrocken
Upp till 80 g socker per liter
Över 80 g socker per liter
Hur gick det då? Nja, det vet jag först om två veckor, då allting är sammanställt och offentliggörs.
Men det går i alla fall att säga något om årgång 2011 i Tyskland; det är en alldeles utmärkt årgång där vinerna har en frisk syra – inte riktigt i nivå med 2010 och inte heller lika skarp. Samtidigt är frukten härligt mogen, ren och nyanserad. Vinerna känns bra balanserade utan att vara lika biffiga som många 2009:or.
Fortsättning följer om ett par veckor…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s