Söndagsprovning hos O & K

Dessa återkommande provningar brukar bjuda på blandad konfekt med många intressanta och bra viner. Här har jag plockat ut ett antal som var spännande på ett eller annat sätt.

Deidesheimer Reiss Spätlese 1959, Bürklin-Wolf

En klart mogen doft i oxidativ stil med inslag av svamp, vinteräpplen och madeira. In real life var den mer fascinerande än beskrivningen antyder. Smaken är ganska lätt och inte så lång med ett uns av restsötma och lite låg syra. Det känns uttorkat med lite fernissatoner, men utvecklas till något kul och rätt komplext i glaset. Inte direkt vitalt, men absolut inte dött heller. Som vin får den 2 p, men upplevelsen att dricka en så gammal spätlese är också värt en del.

Château Lafite 1985

Initialt en dov, lätt kryddig och tobakslik doft med lätta drag av paprika och svaga stalltoner i klassisk Médoc-stil. Snoken utvecklas väl vi glaset och blir riktigt elegant. Smaken är finstämd med finkorniga tanniner, tobak, lite paprika och en uppfriskande, lätt syra. En snygg pauillac i den eleganta stilen. Många år av liv framför sig. 4 p.

Chambertin 1988, Trapet

Doften är först liten, dov, sluten och lätt mintig för att sedan bli lite köttigare. Smaken bjuder på tydliga tanniner, syra och återigen lite mint med bra längd och lite eldigt slut. Vinet känns rätt obestämbart i glaset, men utvecklas och ger upphov till diffusa nebbiolotankar. Intressant vin som bekräftar att vad nu 88:orna än bjuder på, så inte är det charm. 3,5 p.

Côte-Rotie La Landonne 1999, Guigal

Här möts man av tydliga bacontoner i näsan, samtidigt som det finns andra styckdetaljer parat med lite kryddig ek. En rätt ungdomlig doft. Smaken är trots en del fällning klart outvecklad med tydliga tanniner, bra koncentration och syra. Ett modernt, rätt opersonligt vin, som inte bjuder på den sedvanliga CR-aromatiken och –elegansen utan istället är ganska vrångt. En besvikelse. Dessutom känns det svårt att bedöma vart det ska ta vägen. Max 3 p idag, men prova igen om fem år.

Château Suduiraut 1988

Jag dricker alldelses för litet Sauternes! Jag inser det varje gång jag dricker något gott därifrån. Det får bli bot och bättring.

Detta läckra sötslisk bjuder på aprikos, ananas och tät botrytis med bra djup i doften. Ett uns saffran hittar jag där och kanske finns det något som liknar arrak. Smakmässigt är det mera halvsött än sött med bra koncentration, längd och fin syra. Det är elegant, balanserat och moget med relativt stramt slut. Av de 14,5% alkoholerna märks mycket lite, att jämföra med 90:an som var väl alkostinn för två år sedan. 4 p.

3 kommentarer

 1. Vilken skön uppställning viner.

  1. Olle · · Svara

   A day in the life of an obsessed wine collector…….
   Ska man tömma sådana rara butts ska det vara i sällskap av goda vänner, såsom vinarskallen!
   /OW

   1. Skallen tackar och kommer gärna tillbaka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s