Tyskland dag 7 – 9.

Dags för Mundus Vini! Det är en internationell vintävling med såväl viner som jurymedlemmar från när och fjärran. Under två helger provade i år totalt 46 jurygrupper om 6 – 7 personer cirka 6000 viner i Neustadt, dit vi bussades från respektive hotell. Det innebar knappt 45 viner om dagen för varje jury, vilket inte är alltför betungande. Vi provar vinerna i tre omgångar mellan 8.30 och 13.00 då det är dags för lunch och sedan eftermiddags- och kvällsaktiviteter. Det innebär vanligen en utflykt till något vingods med tillhörande umgänge samt vin- och matförtäring efter behag. Tanken från organisatören Meininger Verlag är att man inte är någon bra provare efter lunch, därav denna uppdelning av dagen. Efter dagens provning får vi listor på vinernas druvsorter och distrikt utan att några detaljer om de enskilda vinern avslöjas. Första dagen provar vi torra, vita italienare, vilket inte resulterade i några höga poäng. Vi gick sedan över till två flighter blandade, röda spanjorer, där den första hade några skapliga viner.

Vår sommelier

Sista dagen bjuder på anständig SB från Nya Zeeland och två flighter från Fleurieu, australisk zon som omfattar regionerna McLaren Vale, Langhorne Creek, Currency Creek, Kangaroo Island och Southern Fleurieu. Det är de överlägset bästa flighterna med riktigt tilltalande viner. De offererar bra frukt och struktur utan vare sig sälta eller lakritstoner, vilket landet annars så ofta erbjuder i riklig mängd.

Snyggare sommeliere

Eftermiddagen och kvällen på första provningsdagen är för ovanlighetens skull ledig, så jag åker upp till Wachenheim och kliver in hos Bürklin-Wolf. Jag överraskar en till synes utsvulten Tom Benns (en av två försäljningsansvariga) med en smörgås i näven. Verkar vara ersättning för sen lunch. Han känner igen mig, men kan inte placera mig. När jag nämner Sverige trillar polletten ner och vi kan börja sniffa på lite viner, givetvis från 2011, något annat verkar det inte finnas mycket av. PC-vinerna håller god klass och lovar gott för framtiden. Jag faller för Böhlig, som är den mest öppna och charmiga samtidigt som den har bra mineralitet. Enligt Tom så har den lika lång livslängd som de andra, även om den visar sina behag tidigt. På GC-sidan bjuder Gaisböhl på koncentration, mineral och tilltalande grapetoner i frukten. Bra, men inte i nivå med Pechstein, som har lite rök och krydda i doften med intensitet och komplexitet i smaken. Blir nog storartad med en fem års lagring.

God och godare

En snabb titt hos Bassermann-Jordan ger vid handen att Grainhübel är bra, Hohenmorgen GG skaplig, Pechstein GG bra och Jesuitengarten GG riktigt stilig, mineralig och lovande (alla 2011).

Andra provningsdagens seneftermiddag ägnas åt provning av viner från några medlemmar i Barrique Forum Pfalz. Det är med skräckblandad förtjusning jag närmar mig vinerna – ska de vara lika ekiga som för tio år sedan eller har de dragit ner på eksminket? Vinerna är bättre än väntat och Weingut Rings står ut med en riktigt bra 2010 Spätburgunder Kallstadt och en tilltalande 2011 Riesling Ungstein. Wageck Pfaffmann’s rieslingar är inte så dumma de heller och Wegner’s 2011 2klang är tilltalande med en liten trevlig fetma. Det är blandning av Pinot Blanc och Auxerrois, som bara har en touch av ek i sig. Snyggt.

Är det inte lite mycket ek?

Tredje dagens utflykt är en 2,5 km promenad till Burg Neu-Scharfeneck, en ruin med anor från 1200-talet och en fantastisk utsikt. Jag går tillbaka till bussen i lugn takt, men eftersläntrare tar ännu längre tid på sig. Vare sig man är kort och överviktig eller har valt att göra utflykten i högklackat, går det inte fort. Australiern Scott gillar inte att vänta och klagar: ”They’re wasting my beer-drinking time!” Jag håller med till fullo.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s