Australisk vindag

Vindagar brukar ofta innebära bord med flaskor bakom vilka importörer – ibland med sällskap av producenter – försöker berätta det mesta om vinet man provar, alltmedan man försöker fokusera på sina egna provningsnoteringar. Inte alltid optimalt.

På denna provning var människorna bakom borden bortrationaliserade, varför man provade helt i sin egen takt. Ingen dum omväxling. Det fanns lista med vinerna där de listades med ungefärliga detaljistpriser i UK, således i £, med £25 som högsta pris. Uppenbarligen körs det en Europaturné med samma sättning. Och lite marknadsföring kan nog behövas då den australiska vinnäringen lider av överproduktion och hög värdering av aussiedollarn.

Jag fokuserade på Mornington, Langhorne Creek och McLaren Vale. I förstnämnda distrikt presterade Paringa Estate en tilltalande Chardonnay 2009 (£15-20) och de båda 10X från Ten Minutes by Tractor 2010 (@20-25) var habila, men i övrigt var Mornington en besvikelse. Rätt friska chardonnayer men utan större djup och pinoterna kunde bjudit på lite mera frukt. Det finns riktigt bra viner härifrån, men de fanns inte med i denna uppställning.

Då kändes Langhorne Creek roligare, ett mindre känt distrikt sydost om Adelaide. Huvuddruvor är CS och Shiraz, där den förra ger de roligare vinerna. Några tilltalande CS var Bleasdale Mulberry Tree 2010, Bremerton Coulthard 2010 och Heartland 2009, alla £10-15. Udda, men tilltalande inslag var Hand Crafted by Geoff Hardy Graciano 2009 och Heartlands blandning av Dolcetto och Lagrein 2010.

Närliggande McLaren Vale är varmare och det känns när man byter distrikt – frukten blir märkbart sötare. Shiraz, CS och Grenache är viktiga druvor, och det är den senare som ger de mest intressanta och personliga vinerna. D’Arenberg The Derelict Vineyard 2009, Pertaringa Two Gentlemen’s 2009 och Willunga 100 Mondowine 2010 var alla bra Grenacher, men priset togs av Willunga 100 The Tithing Grenache 2010; rikt och väl sammansatt. Kul och bra var även Hugh Hamilton The Ops 2010, gjord på Shiraz och Saperavi (!) samt Coriole’s Sangiovese Shiraz 2011.

Annonser

2 kommentarer

  1. Det finns en Heartland Dolcetto/Lagrein på beställningssortimentet för löjliga 99 kr. När jag beställde i somras var det 2006. Mycket bra då. 2010 Willunga 100 Grenache finns också, dock utan tillnamnen Mondowine eller The Tithing. Urbra för ca 140 kr.

    1. Att en 06:a håller så bra säger en del om vinets kvalitet. Det blir till att prova den och jämföra med minnet av 10:an (låter svårt).
      Den Willunga 100 Grenache ”Mondowine”, som fanns att prova är antagligen den som finns i BS, men det finns väl inte så många i det här landet som vill använda sig av just det epitetet. The Tithing torde vara dyrare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s