Jadot hos Vinunic

De senaste åren har vi kunnat se hur många bourgogneodlare vässat sin vinkvalitet och att fler odlare slutat leverera druvor till de stora drakarna och istället kör sitt eget race. Det har naturligtvis påverkat de stora husen, så att även de har tvingats bli bättre, till att börja med på hemmaplan i källaren. Förutom att bry sig mer om de egna vingårdarna lägger de näsan mer i blöt när det gäller vad druvleverantörerna gör och inte gör i sina vingårdar.

Drouhin, Faiveley och stora Boisset hör till dessa, liksom även Jadot.

Ur den rikhaltiga floran av olika viner visade den senare producenten upp 5 vita och 8 röda 2010:or i början av oktober, alla från Jadot-relaterade domäner. Generellt sett hög och jämn nivå. Här följer ett urval, där angivna priser gäller för privatimport via Systembolaget:

Savigny-lès-Beaune 1er Cru Clos des Guettes 2010, 239 kr: Öppen, nötig, kryddig, lätt ekig doft med drag av vita blommor. Stram, mineralig, spänstig smak med frisk syra, lätt ek och bra koncentration. Snyggt och attraktivt från mindre snoffsig by till bra pris. 3p.

Puligny-Montrachet 1er Cru Les Referts 2010, 469 kr: Ganska liten, outvecklad och diskret doft med ren, fin frukt och ett uns ek. Smaken är lång, mineralbetonad och stilig med fin frukt, distinkt syra, längd, balans och en aning ek. Begynnande elegans med lovande framtid. 4p.

Corton-Charlemagne 2010, 895 kr: Liten, återhållen, nötig och lätt rökig doft med vita blommor. Utmärkt, stram, mineralig, lång och koncentrerad smak med distinkt syra, härlig längd och någon ek. Intensivt och elegant med löfte om något stort. 4,5p.

Corton-Pougets 2010, 525 kr: Ganska liten, sluten, kryddig och snyggt bärig doft. Stram, syradriven, – även om tanniner finns där – tät, intensiv, lätt ekig och mineralig smak i ännu ganska rå stil. Grejerna finns där, men behöver tid för att ramla på plats. 4p.

Echezeaux 2010, 945 kr: Riktigt bra doft med ren, fin bärton och liten krydda. Sträv, stram, syrlig och ännu sluten smak med bra, mörkbärig frukt, koncentration och längd. Denna GC brukar allmänt hållas för att vara en av de svagare, men Claes Lindkvist höll ett brandtal för Jadot’s Echezeaux och påpekade att den vid en provning av en tidigare årgång hade slagit betydligt namnkunnigare kollegor. Kanske för att den var mer öppen, vad vet jag? 2010 får i alla fall 4p.

Chapelle-Chambertin 2010, 1185 kr: Ren, fin frukt i den rätt slutna doften med tydligt mörka bär. Smaken är tät, sträv, smidig och lång med koncentration och stramt slut. Ett mångfacetterat vin med många skikt. 4,5p

Chambertin-Clos de Bèze 2010, 1595 kr: Liten, tät, rätt sluten, köttig och lite viltig doft. Tät, mineralig, lång och intensiv smak med rik frukt, någon ek och avslutande påfågelstjärt. Sammetslent med struktur. Bèze-moi, säger jag bara! Utan vidare 4,5p.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s