Penfolds igen

Peter Gago är chefvinmakare på Penfolds sedan 10 år och har som sådan hunnit få mer utmärkelser än man kan räkna till – ja nästan i alla fall. Men det verkar inte ha påverkat honom särskilt mycket. Han är en ödmjuk och entusiasmerande talare, verkligen engagerad i sina viner. Han vill gärna ha dialog med sin publik och kryddar det han har att säga med en portion nästan engelsk humor.

Peter var i Stockholm för att pusha för instegsvinerna, som han anser vara lika viktiga som flaggskeppen. Han ville gärna visa att Koonunga Hill Shiraz Cab (89 kr) går att lagra och en 1998 höll ihop även om jag tycker att det känns onödigt att lagra så länge. Att Bin 28 Shiraz Kalimna är lagringsbar visste vi sedan tidigare, men 1996 års version hängde inte med riktigt, trots att två flaskor provades. St. Henri Shiraz är ett mer seriöst vin och en 1998 var riktigt bra medan 1986 hade lyckats uppnå en harmonisk mognad.

 

Claret style shiraz

Till lunch serverades en ny kreation; Bin 169 CS 2008 från Coonawarra, lagrad 14 månader på nya franska fat och prissatt som Bin 707; 1495 kr. Snyggt balanserat och rödbärigt i frukten, men prisvärdheten känns i dagsläget tveksam. Där fanns även samma årgång av 707:an som kändes påtagligt ekig och stum. Jodå, den lagras 14 månader i ny amerikansk ek.

Sedan två 1998:or; Bin 707 och Grange. Den senare väl sammansatt med rik frukt, stadig struktur och riktigt bra längd. Utmärkt nu utan att vara riktigt moget. 4,5p.

Det som slår mig är hur mycket bättre shirazen i Grange håller emot den amerikanska eken, jämfört med vad cabben i 707 lyckas med – den är i mitt tycke inte särskilt kul. Kuriosum: Det är endast fem årgångar av Grange som har varit ren shiraz, nämligen 1951, 1952, 1963, 1999 och 2000. I övriga har det ingått några få % CS.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s