Rhône och Bierzo

Sotanum 2005, Vin de Vienne

Bekant med IGP des Collines Rhodaniennes? Jaså, inte det! Dessa vingårdar ligger runt byn Seyssuel, norr om Côte Rôtie, fast på andra sidan Rhône. Vindruvor odlades här redan under romartiden och vinerna hade gott rykte ända fram till det att phylloxeran slog ut rankorna. Det dröjde ända till 1996 då herrarna Cuilleron, Villard, Gaillard och Villa i samarbete under namnet Vin de Vienne började återuppväcka dessa anrika vingårdar med nyplanteringar av samma sorter som C-R. Det är inte är riktigt lika brant som i C-R och jordarna består av kisel- och kvartsskiffer. Till Sotanum används ren Syrah och det latinska namnet syftar på de hälsobringande egenskaperna vinerna härifrån ansågs besitta.

Denna 05:a har en kryddig och köttig doft som efter en stund lämnar plats för lite slånbär och diffust röda bär. Smaken är mycket både och: söt frukt i attacken med frisk syra som ger en kallklimatskänsla. Vinet är relativt finlemmat och stiligt samtidigt som det är välstrukturerat och tydligt strävt utan att tanninerna känns monolitiska. En gnutta ek skymtar också fram utan att störa. Det finns en klar C-R-känsla i vinet, men med en lite annan personlighet. 4p.

Villa de Corullón 2006

Ricardo Perez driver tillsammans med sin morbror Álvaro Palacios vinfirman Descendientes de J palacios i Bierzo. Instegsvin är bekanta Pétalos som är baserat på druvor från i stort sett hela distriktet. Rena vingårdsviner utgör toppskiktet och i mitten hittar vi kommunvinet Villa de Corullón. Denna 06:a provades första gången för knappt två år sedan. Hur skulle det bete sig nu?

Doften är kryddig, köttig och tät med aningen sötaktig frukt omfattande svarta och lite röda bär. Smakmässigt är det initialt tydligt strävt med påtaglig syra. Frukten är i ju för sig rik och rödbärig med utmärkt längd, fast det är inte direkt smeksamt. Eken finns där, men har bra bourgognestuk. Efter ett bra tag i glaset börjar vinet öppna upp sig, syran kliver tillbaka och den rika frukten hamnar i förgrunden. Nästa flaska får nog vänta två år till. 3,5p idag.

Annonser

2 kommentarer

  1. Sotanum 2004, provad för ca 2 år sedan, var som jag minns det också riktigt bra och Côte-Rôtie-lik.

    1. Då ser vi fram emot att prova andra årgångar, gärna där rankorna fått lite ålder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s