Årets julöl

I mitten på november slår Systembolaget ur tappen för årets julöl. Det är en skara på drygt 40 sorter med varierande kvaliteter och ambitioner. Enkelt uttryck så är de billiga ointressanta och de dyra ofta väl maffiga och alkotunga för att passa min smak. Och porter är för rostad tycker jag. Det får bli svenskt mittimellan således.

I topp hamnar Oppigårds Winter Ale – maltig, smakrik och relativt frisk med bra beska – och Jämtlands Julöl – mustig och rund med bra beska och lite citrus.

Därefter en drös bra saker: Wisby Julbrygd är torr, stram och tydligt besk, medan samma producents Sleepy Bulldog Winter Ale  känns kryddigare. Mysingen Midvinterbrygd har en kryddig, nästan skogslik personlig stil med bra beska och Sigtuna Midvinterblot 2012 lyckas balansera 8% alkohol med en tydlig beska och ganska rostade toner. Så till de utrikiska: Samuel Adams Winter Lager har en liten frisk citruston och medelbeska och Fuller’s Old Winter Ale känns tydligt maltig med balans och bra beska. Mustig är ordet för Widmer Brrr Seasonal Ale som också har bra beska. Även St Peter’s Winter Ale går i den mustiga stilen med balans, citrus och bra beska. Slutligen har Liefmans Glühkriek körsbärens friskhet i kombination med julkryddor – knasigt men gott!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s