Nonnenberg och Beaucastel

IMG_2510 miniVingården Nonnenberg i Rauenthal är Breuer’s im Alleinbesitz och hör till producentens bästa. Bernard Breuer arbetade hårt och länge för att få till stånd en klassificering av Rheingau’s bästa vingårdar och när väl Erstes Gewächs introducerades var hans bästa vingårdar i Rüdesheim endast delvis med i klassificeringen och Nonnenberg nämndes inte alls. Således bestämde han att inte alls erbjuda någon EG och lämnade VDP under 2000, med största sannolikhet fly förbannad. Bernard dog oväntat 2004 och familjeföretaget fördes vidare av brodern Heinrich, först ensam sedan med Bernards yngsta dotter Theresa. Idag styr Theresa skutan helt och hållet på egen hand.

Nonnenberg 2005 bjöd på en ren, fin och klassisk doft med grape och drag av torkad frukt. Smaken var som väntat stram, mineralig och syrabetonad med distinkt syra och en del grapebeska. Ett ungdomligt vin som visar mer av den slimmade Breuerstilen än av årgångens rikedom. Det får bli återbesök om två år. 3,5p idag.

006

Chateau Beaucastel praktiserar ekologisk odling sedan långeliga tider och hanterar mycket i vinkällaren på traditionellt sätt. De röda chaeauneufferna är väl kända för att – beroende på årgång – visa upp varierande grader av bretanomyces, denna överdrivna stallton som i liten mängd kan fascinera, men i större dos göra vinet väl skitigt.

1990 räknas nog som den årgång med mest bret, så man undrar hur vinet beter sig efter 22 år? Ja doften kändes kryddig, stallig och lite brettig med ett oväntat inslag av apelsin. Smaken bjöd på avrundade tanniner, liten syra, kryddor och lite bret med en riktigt lång, härlig eftersmak. Ett komplext, gott och snyggt sammansatt vin med lätt nebbioloton och läckert i sin lätta skitighet. Farhågorna kom således på skam – riktigt gott! 4p.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s