Middag med G&S

Temat för kvällen var Vega Sicilia, vars viner jag vanligen har ett kluvet förhållande till. Äldre årgångar har kännts väl traditionella och ibland rätt skitiga, men från 1995 har vinerna blivit riktigt snygga, men prislappen är fortfarande gjord i silver. Yngsta vinet var från 2000 och kändes lovande, men serverades källarsval så nyanserna hölls tillbaka. Äldre saker kändes fatbetonade och dillinfekterade varför de var rätt svårgillade av mig. Jag anade detta, men nu vet jag det. Av -67, -75, -79 och -86 var den senare den bäst balanserade.

Men vinerna i början respektive slutet var desto mer intressanta. En Massandra Surozh Kokour 1965 (Sovjetvin från Krim; en större mängd äldre flaskor såldes på Sotheby’s 1991) bjöd på en intrikat doft med rabarber, citrus och muskattoner med en lätt kartongton i bakgrunden. Smaken halvsöt, eldig, koncentrerad, lång och intensiv med liten bitterhet och ett tydligt drag av engelsk apelsinmarmelad. Fascinerande och mångfacetterat vin med bättre smak än doft! 4p.

007

Sista vinet var en Madeira; Malvasia FAJÀ Vintage 1934 utan angivelse av producent på flaskan. Men den information som gavs om inhandlandet pekar mot att producenten bör vara Barros e Sousa, känd för att inte alls använda sig av estufagem, inte ens för de enklare vinerna. Doften bjöd på fat, nötter, knäck och lite kryddor plus även här lite kartong (vinet borde nog ha dekanterats tidigare). Smaken var otroligt läcker med fat, nötter, knäck, lite kaffe och en tydlig, uppfriskande syra som höll sötman i fin balans. Ett uns bitterhet gick att spåra, men sammantaget ett härligt vin 4,5p.

006

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s