Francois Lurton och några av hans viner

Bordeauxsonen och numera globale vinproducenten Francois Lurton var i stan och importören The Wineagency bjöd in till provning och middag. Jag vet inte om det är imponerande eller dumdristigt att producera runt 70 olika viner världen över. Som ansvarig måste man ju vara med överallt om det ska bli som man vill. Nåväl, Francois studsar runt som en Duracellkanin med till synes outsinlig energi och är alltid lika entusiastisk.

Denna kväll började han med att visa upp Les Fumées Blanches Sparkling 2011 (71291, 80 kr)som i princip är det vanliga stilla vinet (en av de mer habila boxarna) med 2 gram socker extra per liter samt 2 bar insprutad kolsyra. Läskeblask för vuxna, alltså. Lättsamt, lättdrucket och lättglömt med nässlor och krusbär på rätt sida om kattpisset. Kul och annorlunda.

Kvällens huvudattraktion var vinerna från egendomen i Roussillon; Mas Janeil, där vi började med de vita, benämnda Le Traou de l’Ouille. Vinerna är producerade på en 60/40-blandning av Macabeu och Grenache Gris. 2009 kändes äpplig, ekig, eldig och lite bitter medan 2010 var något friskare och renare. Med dem provade så var 2011 en positiv överraskning; balanserad, frisk och spänstig med god frukt och någon ek. Här har de verkligen fått till det, vilket bådar gott för framtiden om trenden håller i sig (riktpris 159 kr).

De röda som kallas Le Pas de la Mule består av 60% Grenache, 30% Syrah och 10% Mourvèdre. Vi provade 2006, 2007, 2008 och 2010 som alla visade upp generös, rik frukt, men samtidigt var väl ekiga och eldiga. Alkoholerna låg mellan 14,7 och 16,4!

Det vin som satt ihop bäst var det yngsta, där Francois arbetat med pigeage för att extrahera mer från Grenachen. Det märkliga var att detta vin hade den högsta alkoholhalten. Så någon gång framöver kanske han får till även dessa viner, men med ett pris kring 399 kr känns det idag lätt att avstå från de röda (2008 i BS 71468).

Sista vinet var en Maury 2009 från samma egendom; som en lättare port med citrus, te och kryddor men med mer chokladtoner. Trevligt och tilltalande med riktpris 169 kr för en halvliter.

Francois som zombie

Francois som zombie

Annonser

2 kommentarer

  1. Johan · · Svara

    Pigeage… Say no more..

  2. Precis. Enough said.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s