Weingut Künstler

Gunter Künstler har sin hemvist i Hochheim, precis där Main rinner ut i Rhen. Jordarna är här lerigare vilket ger viner som är bredare i stilen utan att ge avkall på mineralitet. Weingut Künstler grundades 1965 av Gunters far Franz och Gunter tog själv över spakarna för ungefär 25 år sedan. Han har 36 ha och arrenderar 5 ha i Rüdesheim, dvs i andra ändan av Rheingau. Fokus ligger på Riesling som upptar 90% av arealen, följt av Spätburgunder och lustifikationer som Sauvignon Blanc och Chardonnay.

Han var i Stockholm nyligen och ledde en givande terroir-provning. För Gunter är målet att varje vingård uttrycker sin individualitet och särprägel. Därför är det viktigt för honom att ha sunda druvor utan botrytis till de torra vinerna, annars bluddras ursprungskaraktären bort av botrytisen. För det får han mina applåder!

Vi började med 10 olika viner från 2011 följt av sex från 2007 som referens. Helt klart var vinerna olika inom Hochheimområdet och Gunter får verkligen vinerna att bli individer. Men det som var slående var skillnaden mot Rüdesheimvinerna, vilka var stramare, slankare och mer syrabetonade. Precis enligt instruktionsboken. Vi provade fem Spätburgunder med tre årgångar Reichestal Erstes Gewächs som toppnummer. I dagsläget var den yngsta, dvs 2011, den som kändes bäst – tät, kryddig, tydligt bärig, dock ännu med märkbar ek.  Jag tycker nog att Gunter gör ett bättre jobb med Riesling – liksom de allra flesta i området. Och på tyskt manér så är de röda dyrare trots att de vita är bättre.

Det följde en habil Sauvignon Blanc 2012, men det görs bättre sådana i södra Rheinhessen till exempel. En oekad Chardonnay 2011 gav lätta chablisassociationer medan en ekad dito kändes mer överdriven.

Importören Nigab släpper några av dessa viner i BS i mars och där vill jag gärna rekommendera Hochheimer Stielweg Riesling Alte Reben 2011 (199 kr) – stram, lång, syrabetonad och koncentrerad utan att vara särskilt bred – samt Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Erstes Gewächs 2011 (299 kr) – rik, lång, intensiv och stram med grape och distinkt syra. Jag hade önskat att även Hochheimer Hölle Riesling Erstes Gewächs 2011 hade plockats in då det var en klar favorit.

IMG_0080

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s