Paradis, Jadot och Leitz

Socker, kakaosmör, kakaomassa, vegetabiliskt fett, smörfett, skummjölkspulver, vasslepulver, hasselnötter, vassleprodukt, glukossirap, invertsocker, mjölkpulver, sojalecitin E476, sockrad, kondenserad skummjölk, sorbitol, invertas, russin, mandel, kokos, alkohol, rom, gräddpulver, salt, aromer, majs, citronsyra, kaliumsorbat, jordgubbar och hallon. Om du är medveten om vad du stoppar i dig, så vet du genast att detta är ingredienserna i de Paradis-praliner som du så vällustigt glupade i dig under julhelgen. Lät det gott? Nähä. Själv tyckte jag inte att det smakade gott heller. Dags att välja bort denna typ av industriprodukter.

Då var en Beaune Boucherottes 1999 från Domaine des Héritiers Louis Jadot desto godare. Jadot’s röda har ibland varit lite svajiga och ett tidigare exemplar av detta vin kändes för gammalt. Men denna flaska bjöd på en utmärkt upplevelse. Doften var kryddig med mognad, men ren och tydlig jordgubbspinot. Efter ett tag i glaset kom det fram lite mörka skogstoner.

Smaken var saftig, läcker och balanserad med jordgubbar, liten viltighet och en del finess. Det fanns ingen större strävhet, men en bra syra som bar vinet och gav det en beaunig klarhet. Vinet känns på topp nu och får 4p för kvaliteten och 4,5p för sin ohejdade hedonism och bourgognelycka.

IMG_2601mini

Leitz är en pålitlig producent vars viner lätt blir till favoriter. Nu var det dags att prova av Berg Schlossberg 2007. På topp nu?

Ja, doften kändes ungdomlig och ren med fin grapelik frukt. Det här lovade gott. Smaken kändes så stram, slank och mineralig som man kan misstänka med detta ursprung. En klar och tydlig syra fanns det också plus god torkad frukt. Efter ett tag i glaset växer det fram en liten kärvhet som inte precis mildras av den bifogade räkmackan. Samtidigt känns vinet anonymt och saknar uttryck, helt enkelt. Men den är klart bättre än Berg Kaisersteinfels av samma årgång som är mer kärv och botrytisbetonad. Doktorn ordinerar återbesök om ett år. 3p.

IMG_2602mini

Annonser

4 kommentarer

 1. Håkan · · Svara

  Tycker inte att det var så farligt ändå med Paradispralinerna. Denna är lite kul, stod på en påse jag köpte för några år sedan. Socker, skummjölkspulver, citronsyra, förtjockningsmedel E466, E412. Sedan kallade man produkten för maränger.

  1. The Wall · · Svara

   Upptäckte för några år sedan att fulmaränger saknar normalt innehåll (som tex äggvitor) och gör sedan dess egna maränger istället. Gulorna har gått åt till bea, crème brulée eller majonnäs.

   1. Annars kan du alltid skänka gulorna till läkemedelsindustrin som gör av med många sådana (i pulverform).

 2. Det var väl kreativt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s