Jacquesson och Bolly

Jean Chiquet köpte Jacquesson 1974 och sedan 1988 är sönerna Laurent och Jean-Hervé ansvariga. De har hela tiden haft kvalitetsförbättringar i fokus, vilket har gett resultat; idag räknas firman till de absoluta topparna i Champagne. Exempelvis sker deras jäsningen i gamla ekfat och de har liten mängd socker i dosagen. Dessutom används en cuvéebeteckning med löpande nummer för deras non-vintage. Tanken är att vet man cuvéenumret så vet man också från vilket år basvinet kommer. För att få upp kvaliteten ytterligare på detta vin har man skurit ner mängden köpta druvor till att komma från 8 ha där de även har sina egna 28 ha. Detta trädde i full kraft med cuvée 736 som har 2008 som basår.

Jean-Hervé var i Sverige nyligen och presenterade lite nya viner vid en lunch. Cuvée 735 bjöd på en fint brödig, aningen smörig doft med god frukt. Smaken hade tydlig syra, krittoner, bra längd och skaplig frukt men dessutom lite besk avslutning. 3,5p. Då var Cuvée 736 renare och klarare på näsan medan smaken bjöd på frisk syra, längd, fin frukt och lite mineraltoner. Inte lika utvecklat, men ett klart bättre vin. 4p.

Så till vingårdsvinerna. Corne Bautray i Dizy planterades 1960 på jungfrulig mark och det är uppenbart att det inte bara är gamla beprövade vingårdar som förmår att leverera karaktär. Denna Dizy Corne Bautray 2004 knep med doften som kändes återhållen, men ren och fin, men kanske med ett uns kartighet? Smaken frisk, stram, mineralig, lång och koncentrerad. Syrorna var distinkta och vinet kändes ännu hårt och ”unyielding”. Behöver tid så 4p idag. Då var Avize Champ Caïn 2004 mer öppen och tillgänglig. Snyggt brödig och elegant doft följdes av fin frukt, mineral, bra syra och frukt, elegans och längd. Stramt, ungt och lovande, även om det redan kändes tillgängligt. 4,5p. Med Ay Vauzelle Terme 2004 var vi tillbaka i det hårda och knutna. Brödigt och kritliknande i doften. En intensiv kombination av syra och stenigt mineral är nog det som beskriver smaken bäst. 4p.

Sedan Dizy Terres Rouges Rosé 2007 som är gjort med saignéemetoden och visar upp en färg som får mig att tänka på röd bourgogne i den aningen ljusare stilen. En ganska sluten, bärig och brödig doft med lite anis följs av bär, syra, mineral och lite besk avslutning. Inte särskilt elegant och snarast ett ganska knasigt vin som fick mig att dra en lätt association till sparkling shiraz. 2,5p.

Jag tycker att de flesta 2004:or är slanka, syrabetonade och dämpade i frukten. Här finns inget generöst som 2002 bjudit på under hela tiden. I en del viner hittar jag också en svagt, svagt grön eller kartig ton. 2004 är en väl ansedd årgång, men jag undrar vart vinerna kommer att ta vägen.

013

Vid nästa champagnepresentation var det dags för Bolly och även här 2004:or. Grand Année 2004 bjöd på en ren, bred, lite kryddig och något smörig doft med drag av vinteräpplen. Smaken var stram, nästan sträv och lång med tydlig syra. 4p knappt. Som jämförelse GA 2002 som hade en betydligt öppnare doft; brödig och relativt rik med lite vinteräpplen. Smaken var lång, fin och elegant med fin frukt, rondör ovh bra, tydlig syra. Mycket mer tillgängligt och helt klart ett bättre vin. 4,5p.

Dyrgripen Vieilles Vignes Francaise 2004 hade en klart djupare färg än de andra vinerna. Doften kändes öppen, rik och tillgänglig med vinteräpplen, lite smör och en aning bacon. Smakmässigt var vinet rikt, koncentrerat, mineralpackat och nästan lite strävt med längd och tydlig syra. Det känns knutet och hårt och efter att ha smakat på det ett par gånger får jag intryck av att käka småsten. Svårbedömt, men blir nog en 4,5p. Jörn på importören Arvid Nordqvist sa att 2004 påminner om 1988 när de vinerna var unga. Det är med andra ord lagringsviner för syraentusiaster. Den senare delen håller jag med om och hoppas att mina farhågor om årgången kommer på skam och att Jörn har rätt om årgångsjämförelsen.

001

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s