Alsace dag 1

Denna dag började med besök hos Rémy Gresser i Andlau. Han jobbar biodynamiskt och hans viner är rena och klara, men något opersonliga. Det senare kanske beror på att han använder kiselgurfilter, vilket strippar vinet inte bara på otrevligheter utan även en del av frukten. Lite synd.

Rémy

Rémy

Nästa anhalt Trimbach, som inte behöver någon närmare presentation. Bara några korta ord om en ny riesling; nämligen en Vieilles Vignes 2009; torr, frisk, mineralig och koncentrerad, men framförallt riktigt lång i eftersmaken. 4p. Dessutom pratades det om ytterligare tre rieslingar i pipe-line. Intressant att hålla koll på framöver.

Anne

Anne

Gewurztraminer är normalt sett ingen favorit, men Trimbach’s normala Gewurz 2010 gjorde ändå intryck; mer kryddig än nivea-stinn, lång och koncentrerad med bra syra (inte så vanligt för sorten) och viss intensitet. Seriös i lite eldig stil. 4p. Förklaringen är att detta år gjordes ingen Reserve och inte heller någon Ribeaupierre, så de komponenterna hamnade i detta vin istället. 143 kr i BS.

IMG_2696mini

Confrerie de Saint-Etienne hade ett kapitel och Sommeliererna i Alsace firade 40 år, så tillsammans ordnades en provning av lite äldre viner. Yngst var en Sylvaner 1998; ett lätt, slankt och lite uttorkat, men fortfarande levande vin. Mest imponerade en Gewurztraminer från 1971; bara en aning nivea, lite uttorkat, men med bra längd och skaplig koncentration. Kul provning!

Nästa övning bestod av en middag med Jean-Baptiste Adam på Aux Armes de France i Ammerswihr. En gång i tiden försedd med två stjärnor i däckguiden, men idag helt i avsaknad av sådana krusiduller. I sober miljö serverades vi utmärkt foie gras de canard; pocherad stör med hummersås och lätt smörputtrad purjo där allt satt ihop i fin harmoni. Lammkarré med tillbehör var mört och lite kreativt, men de friterade vitlökschipsen kändes lite för potenta. Till en efterrätt en hallonbavaroise med mangosorbet – utmärkt balanserat. Sammantaget en måltid i klassisk fransk stil och maten höll utan vidare stjärnklass, men inspektörerna måste ha hittat andra saker att klanka på. Rekommenderas!

Vinerna då? Bäst på riesling tycker jag, men även PG och Gewurz visade kompetent klass. Framförallt gillar jag att Adams viner visar frukt utan att ge avkall på terroir och mineralitet.

027

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s