Alsace dag 3

Med sina 30 ha biodynamiskt odlade vingårdar producerar domaine Weinbach 130.000 flaskor per år, dvs ett mycket lågt uttag i snitt. Demeter certifierade 2010. För mig står rieslingvinerna från Schlossberg i centrum, men här görs ju riktigt elegant gewurz också. PG-vinerna är också bra, men kankse något alkoholrika för mig. Men det hindrade inte att en PG Altenbourg VT 2009 Trie Spéciale var ett ovanligt läckert stycke vin med fin frukt, frisk syra, längd och elegans med tydlig sötma. Bland rieslingarna faller jag för – nyligen bolagsintroducerade – Cuvée Sainte Catherine 2010 från nedre delen av Schlossberg samt Schlossberg Cuvée Sainte Catherine 2010 från mittre delen av vingården och ännu rätt sluten. Även för gewurz är 2010 ett bra år; Altenbourg kryddig, floral och lite citrusbetonad medan Furstentum kändes mer mineralig och stram.

Catherine Faller

Catherine Faller

Vinerna från Zind-Humbrecht har jag ofta tyckt varit väl uppumpade och alkoholrika med betydligt mer betoning på kraft än finess. Dagens genomgång gav vid handen att rieslingarna var mer balanserade, speciellt de från 2010, samt att PG-produkterna var väl alkoholrika för min smak. En avslutande Gewurz Goldert VT 1990 var väldigt snygg med all kraft och rikedom i harmoni.

Att sedan höra Olivier Humbrecht lägga ut texten om biodynamiken var klart givande. Nyktert berättade han hur och varför han blev biodynamiker. Han vill gärna förstå hur det fungerar rent vetenskapligt, men inser att det än så länge inte går att förstå allt. Men å andra sidan fungerar det, resonerar han.

Olivier Humbrecht

Olivier Humbrecht

Dagens sista besök var hos Cave de Turckheim, en lätt orgie i rostfritt med ett utflöde av 7 miljoner liter per år. Rena, men inte så intressanta viner.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s