Les Amis de Bourgogne

En gång om året brukar PA samla bourgogneälskare till middag med viner som deltagarna bidrar med. Vid årets middag fick en murkelsoppa bilda startfond till två vita; Criots-Batard-Montrachet 2005 från Nicolas Potel gav initialt dåliga vibbar, men visade sig vara elegant och finstämt med fin frukt, snygg syra, lättsam ek och lite smöriga drag. Gott. Utan vidare 4p.

Nästa vin, Chevalier-Montrachet 2002 från Bouchard Père betedde sig helt annorlunda; moget och med rätt mycket bokna vinteräpplen, vilket gjorde vinet rätt klumpigt och lite kärvt. Visserligen blev vinet bättre i glaset och hade bra koncentration och syra, men totalt sett ingen stor upplevelse. 3p.

004

Så till de röda godbitarna. En klassisk kalvstek fick sällskap av tre DRC:er. Först Richebourg 1978 – tydligt mogen och ljus i färgen med läcker jordgubbston, lite kaffe, bra syra, några tanniner, kaffetoner, fin längd och en liten bitterhet i slutet. En vital 34-åring. 4p.

Romanée-St-Vivant 1985 kändes stadigare; tydligt sträv, kryddig och lite murken i doften med bra syra, kaffe, intensitet, längd och koncentration. Inte så älsklig utan mer av en tvärvigg. Knappt 4p.

La Tache 1990 var fylligt, intensivt och fyllde ut alla håligheter i gommen; precis så rikt och nästan så läckert som man skulle önska. Det som skymde var en liten kompostton som även fanns i de övriga två, speciellt 85:an. Det hindrade inte att det gick att hitta fina bärtoner och utmärkt komplexitet. Ännu ungt. 4,5p.

005

Till de rätt milda ostarna tre mer varierade viner; först en mycket läcker och elegant Chambertin 1990 från Rousseau. Komplex och eterisk doft med fina bärtoner. Snyggt mogen smak med fokus, stil och kraft i skön kombination. Utan vidare 4,5p.

De Vogüé bidrog med två Musigny:er; 90:an kändes ännu ung med en liten, kryddig och vagt kompostlik doft. Smaken var koncentrerad, lång och intensiv med en del tanniner och lite kaffe. Ett kraftfullt vin som mjuknar i glaset och blir rätt silkigt. 4,5p.

89:an var ett lättare och mer moget vin; tilltalande jordgubbstoner i doften följdes av en finstämd, elegant, läcker och lite eterisk smak med fin längd. 4p.

Flera vid bordet ansåg att DRC:erna var överlägsna, men det har jag svårt att reservationslöst hålla med om. Den andra gruppen rödingar var nog så bra och bjöd framförallt på mer hedonism.

006

Slutligen en gammal port till en mockaglassufflé; Vinho do Porto Garrafeira 1847 från Real Companhia Vinicola do Norte de Portugal; halvsöt, fatig, knäckig, nötig, tät, lång och intensiv med nästan madeiralika ketoner. Riktigt bra och vitalt från ett strålande år. 4,5p.

007

 

Annonser

2 kommentarer

  1. Intressant med 1990:or som ännu inte är helt mogna, men det var så jag uppfattade La Tâche 1990 när vi provade DRC 1990:orna i AuZone i augusti 2011 (då Echezeaux 1990 verkligen kändes perfekt mogen).
    http://vintomas.wordpress.com/2011/08/26/domaine-de-la-romanee-conti-1990/

    Låter för övrigt som det rörde sig om les amis des bourgognes grands crus prestigieux snarare än les amis de bourgogne i största allmänhet. 🙂

  2. Ja det verkar vara en årgång som tar god tid på sig; de bästa har såväl struktur som rik frukt.
    Beträffande namnet ska jag vid nästa sammanträde ta upp förslaget till ändring!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s