von Winning och lite till

I begynnelsen (1849) skapade Auguste Jordan och Friedrich Deinhard ett vingods i Deidesheim. Med arvsskiften etc blev godset tre; Bassermann-Jordan, von Buhl och Dr Deinhard. Under 2000-talet har alla tre köpts upp av Achim Niederberger som investerat rejäla summor i upprustning. Godsen drivs separat och om det finns någon tanke att så småningom lägga ihop dem till en enhet verkar för närvarande inte troligt. Senaste inköpet; Dr Deinhard, bytte namn till von Winning, vilket är en hyllning till en av de tidiga drivande i ägarfamiljen; Leopold von Winning. Leopold heter även vingodsets restaurang som drivs med höga ambitioner.

Chefvinmakare är Stephan Attmann, som på kort tid gett von Winning ett mycket gott rykte. Exempelvis använder han spontanjäsning och det i ekfat av varierande storlek samt avstår från all kopparbesprutning. Ja, fatjäsning används av flera hippa tyska vinmakare nuförtiden.

Importören ordnade nyligen en liten provning av fyra torra av de totalt  nio viner som finns i BS. En Gutsriesling 2011 levererade riktigt bra kvalitet till ett svårslaget pris; 109 kr. Deidesheimer Paradiesgarten 2011 (159 kr) bjöd på läcker frukt med dragning åt det tropiska, medan Ruppertsberger Reiterpfad 2011 (199 kr) kändes mer stram och mineralisk. Langenmorgen GG 2011 (289 kr) hade som sig bör mer djup, kraft och rikedom i frukten. Genomgående finns det bra koncentration samt en lite sträv, nästan lite kärv ton i eftersmaken som stammar från fatjäsningen och då mest i de dyrare. Antingen lagrar man vinerna eller så låter man lämplig mat dämpa strävheten. Denna strävhet är inte alltför störande utan det handlar mycket om att vänja sig, då intrycket är klart annorlunda än ståljästa viner.

Enjoy har en del bra tyska producenter i programmet och här är ett par bra, nyligen provade viner från BS. Gut Herrmannsberg Niederhäuser Riesling trocken 2011 (159 kr) bjuder på riktigt god frukt i kryddig och frisk inramning medan Spreitzer Oestricher Doosberg Riesling Alte Reben 2011 (169 kr) har bra koncentration, ren frukt och mineraler. Maximin Grünhaus har haft en svacka men är tillbaka på rätt nivå; en Abtsberg Kabinett 2011 (169 kr) var mycket läcker i lätt, druvig och balanserad stil med fina mineraltoner.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s