Olivier Leflaive

Jean Soubeyrand, VD på Olivier Leflaive sedan 2007, hälsade på sin svenske importör Johan Lidby i veckan. Vad var väl bättre än att ordna en provning i samband med detta?

Vi får veta att verksamheten startade 1985 och att man idag äger 17 ha vingårdar, men köper druvor från ytterligare 120 ha. Man vill ha fram terroir och mineral i vinerna, varför endast lite batonnage används. Enligt Jean så användes för lite svavel i vinerna under 90-talet (och inte bara i Bourgogne är min åsikt), varför OL håller sig till 35-40 mg total svaveldos per liter. Olivier är för övrigt brorson till Anne-Claude som driver Domaine Leflaive.

Vi börjar på lokalt vis med de röda, som inte alls håller sig på samma nivå som de vita. Vi provar 6 st från Cuvée Margot (på bolaget) via kommunviner till en Volnay Premier Cru, de flesta 2010. Fast mest värde för pengarna får vi från en Côte de Beaune Villages 2009 (BS 199 kr); finstämd och kryddig med rena bärtoner. 3,5p. 2010 av samma vin känns mer strukturerat och lite tätare – det lovar att bli aningen bättre. Också 3,5p.

Bland de vita billigare vinerna utmärker sig två Premier Cru’er från Saint-Aubin från 2010; Charmois (riktpris 279 kr) och Dents de Chien (299 kr). Den förra var frisk och stram med någon ek och skaplig koncentration, medan den andra var mer balanserad, men samtidigt mer återhållen. Båda 3,5p. Saint-Aubin är definitivt en kommun för bra kvalitet till överkomliga priser.

För kommunvinerna från de mer centrala delarna följdes pris och kvalitet väl åt. Puligny 2010 (429 kr) var helt enkelt elegantast och bäst balanserat. Fem Premier Cru’er i spannet 579 – 1299 kr släpptes sedan lös. Det är Pucelles som är dyrast då vinerna därifrån anses ligga väl så nära Grand Cru-nivå. Och detta vin var ju också bäst i gruppen; komplext, stramt, återhållet och mycket lovande med fin frukt och syra. 4,5p. Tar man med prisvärde så måste Puligny Champ Gain 2010 (579 kr) framhållas; elegant och stiligt med rena, fina drag. En stark 4.

Batard-Montrachet 2010 (2999 kr) kändes ungt, stiligt, intensivt och komplett med fin frukt. Helt i sin linda men med enastående längd i smaken. 4,5p.

Fast detta utmärkta vin får ändå spö av ett oannonserat extranummer; Chevalier-Montrachet 2010; mineral, stil, elegans och frukt i total harmoni, trots ungdomen. Lätt 4,5p. Riktpriset på detta vin indikerades till ungefär en 5-hundring över Batard. Det ska jämföras med 2965 kr som fordrades för att lägga vantarna på en Chevalier-Montrachet 2010 från Domaine Leflaive vid Systembolagets webblansering nyligen. Om inte Olivier Leflaive oförmodat har fått ett än bättre rykte än Domaine Leflaive så haltar prissättningen. Och jag tror inte Lidby tillämpar ohemula påslag. Men gott var det!

Annonser

2 kommentarer

  1. 3 papp för en Batard?! D.v.s. tre gånger så mycket som en riktigt bra Corton-Charlemagne! Då har de höjt priset rejält i de senaste årgångarna, för jag har för mig att det vinet låg på ca 150 euro och i alla fall under 200 i butik för inte alltför länge sedan. Ser att Wine-Searchers genomsnittspris över årgångarna är 167 euro + moms.

  2. Det är visserligen en strålande årgång, men priset är helt galet. Det har ju funnits ett par bra Batarder 2010 att inhandla på bolaget för 1299 kr för inte så länge sedan. Dags att komma ner i jordatmosfären.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s