Mer von Winning

Det var lätt att tacka ja till att prova 27 st av von Winnings viner, huvudsakligen från 2011 och 2012. Provningen leddes av Andreas Hütwohl, en av godsets vinmakare. Godset är kortfattat beskrivet här. Vad som hänt sedan dess är att ägaren, Achim Niederberger avlidit vid en ålder av 56 år. Jag frågade vad som händer nu och fick till svar att det inte blir någon skillnad. Achims fru tar över och inte heller hon tänker lägga sig i hur vinet framställs.

Av Andreas får vi veta att godset i princip är biodynamiskt, men någon certifiering önskas inte. På godset jäser man närapå samtliga viner i ekfat, därför att jäsningen går mycket bättre i ekfat när man använder naturlig jäst. De började 2008 med tio st fat på 500 l och har idag totalt 300 fat i den storleken kompletterad med 600 och 1200 l. Detta påverkar vinets smak så Erste Lage-vinerna får jäsa till 70% i ek. Smakar man på vinerna så får man en strävhet, som jag inte är helt förtjust i, även om man känner att det finns utmärkta viner därbakom. Min förhoppning är att strävheten mildras med lagring – på ungefär samma sätt som för rödviner Med åren kommer dock faten att lakas ur mer och mer, så att strävheten dämpas med kommande årgångar.

Vi börjar med Dr Deinhard Riesling 2012 som bara haft rostfritt som uppväxtmiljö. Friskt, rent, floralt, torrt och ett uns kartigt med fin syra. Den kunde vi jämföra med Von Winning Riesling 2012, som kvalat in i fasta sortimentet och säljs för ynka 109 kr, för närvarande i 45 butiker. Riktigt bra med fin frukt, kryddiga drag och liten strävhet. Vi går vidare till WIN WIN 2012 som efter 1 december kommer att kosta lika mycket – 125 kr – som Christmanns Riesling. Då får den senare tufft att försvara sina positioner.

Sedan provar vi vinerna parvis från varje vingård – 2012 mot 2011. Båda är unga, fast 2012:orna känns bra balanserade, även om 2011:orna nog är aningen bättre. Vi avverkar några Erste Lage; Paradiesgarten, Reiterpfad, Ölberg och Grainhübel, där speciellt Reiterpfad 2012 faller mig på läppen med sin rena druvighet. Grainhübel sänks 1 december till synnerligen konkurrenskraftiga 159 kr.

Provningen fortsätter med Grosse Gewächse, fortfarande parvis. Langenmorgen, Kalkofen (2012 i TSE 1 oktober), Ungeheuer, Pechstein, Jesuitengarten och Kirchenstück håller alla åtminstone god klass, men Langenmorgen 2011 förtjänar att nämnas för sin komplexitet. Båda årgångarna av Pechstein är mycket lyckade med ren fin frukt (vingården brukar vara en favorit) och Kirchenstück 2011 imponerar med täthet, rik frukt och komplexitet.

Vi får även prova två Sauvignon Blancer, som inte övertygar oavsett om de har lite eller mera ek. Då finns det bättre uttolkare av druvsorten på andra håll i Tyskland.

Vi avslutar med Hergottsacker 2012 Eiswein; tokungt men läckert och tillgängligt med stil och balans. De flesta av vinerna är tillgängliga på BS.

Annonser

2 kommentarer

  1. Oj, är Achim Niederberger död, det hade jag missat! Ser att han avled i juni i år. Man fick ju intrycket att han tänkte köpa upp hela Pfalz, åtminstone de bättre producenterna i norra delen, och dessutom driva dem med kvalitet! I och med att innehaven består av tre (eller är det fyra?) olika ”domäner” med olika personal så krävs det nog en stark hand för att styra dem. Vore de sammanslagna skulle väl innehavet vara den största privata vinegendomen i Tyskland?

    1. Bassermann-Jordan har 50 ha vingård, von Buhl 62 och von Winning 42 ha, så sammantaget hade det utan vidare varit Tysklands största privata vinegendom. Men det verkar inte ha funnits några konkreta planer på att slå ihop dessa egendomar, trots att de en gång hörde ihop.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s