Bolly RD

I samband med tidigare och kommande lanseringar av Bollinger RD, så bjöd Arvid Nordquist in till provning. Vi får veta att det var Elisabeth (Lily) Bollinger som introducerade RD, för övrigt 1961 med årgången 1952. Grovt sett består druvmixen av två tredjedelar Pinot Noir och resten Chardonnay. Knappt 70 till drygt 80% av druvorna kommer från Grand Cru-lägen och resten utgörs av Premier Cru. Vi får även veta att en RD ligger minst 12 år på jästen, men Hervé Saint-Juliens Bollinger-bok och även andra källor anger minst 8 år. I vilket fall som helst så var samtliga nedanstående viner degorgerade i mars 2013 och hade således tillbringat klart mer än vare sig 8 eller 12 år på jästen.

RD 1996 (lanseras 1 december, 2499 kr): En påtaglig doft av vinteräpplen är det färska intrycket, men den försvinner rätt fort och ersätts av en frisk, brödig och lite nötig näsa. Smaken är stram, kritig, lång, stilig och elegant med fin, välintegrerad syra. Vinet känns klart ungdomligt och har mer att ge, även om det redan nu är komplext. 4,5p

RD 1995 (lanseringsdag?, 2149 kr): Här möts vi av en ganska liten doft med bröd, nötter och gul frukt. Smaken är mer mogen, kritig, lång och stram med en syra som initialt står ut. Det finns ett uns metall i smaken och även om vinet utvecklas i glaset så känns det inte lika komplett och komplext som 96:an. 4p.

RD 1988 magnum (endast till restaurang, 6799 kr ex moms): Bröd, nötter, citrus och lite florala toner strömmar emot en i denna rätt ungdomliga och friska doft. Smaken har en rund och fyllig attack med citrus och finfin längd. Men så kommer den distinkta och välstriglade syran och tar över, varför intrycket blir att man nog kan vänta på vinet. Men det utvecklas snyggt i glaset. En stark 4p.

RD 1976 (lanseras 1 oktober, 5595 kr): Här doftar det nötter och gula plommon med florala inslag och lite kola. Smaken är rund och fyllig, men samtidigt stram och kritig. Det är härligt balanserat, elegant, stiligt och komplext med bra längd. Min favorit. 4,5p.

RD 1973 (lanserat tidigare i år, 5369 kr): En mogen och utvecklad doft möter en i glaset med bröd, nötter, gula plommon och lite florala drag. Smaken är stram, stilig, syrlig, lång och komplex med gulfruktiga drag. Ett vagt metallisk ton smyger sig in och ger ett uns bitterhet i eftersmaken. 4p dock.

Slutsatsen blir enkel; gott och dyrt.

001

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s