Domaine Jean Grivot

Importören Wine List bjöd in till provning av ett gäng röda från Domaine Jean Grivot under ledning av Totte Steneby.

Vi får veta att domänen som en av de första började att buteljera själv redan på 20-talet och att inga bulkviner har sålts sedan 50-talet. Grivot avstjälkar helt och hållet samt använder i snitt 40% ny ek. Dessförinnan får druvorna kallmacerera runt en vecka.

Totte anser att vinerna från årgång 2007 karaktäriseras av den samtidiga förekomsten av övermogen frukt och omogna gröna toner. Totte ser likheter mellan 2011 och 2007, men föredrar den yngre årgången som han tycker har klart bättre struktur än 2007.

Vi börjar med fyra 2011:or, där de enklare vinerna känns slanka och tydligt syrliga. Bäst är Vosne Beaux Monts 2011 som har en örtig, kryddig doft och en lång, stilig smak med fin frukt, mildare syra än de andra samt relativt lätta tanniner. Lovar gott. 4p.

En Vosne 2008 visar hur bra årgången kan vara i sin något slanka stil; koncentrerad och lätt mineralbetonad med frisk syra, några tanniner, bra koncentration och längd med lite örtiga drag. Mer struktur än frukt, men gott. 3,5p.

Två viner från det generösa året 2009; Nuits Aux Boudots är bra men får se sig slagen av Vosne Beaux Monts; fin, rik frukt med elegans, längd och någon ek. Det finns även god syra och en del tanniner, så detta vin bör kunna utvecklas väl. Lätt 4p.

Vi avslutar med tre Grand Cru’er från just 2007. Clos de Vougeot känns ännu ungt och lite bråkigt med söt frukt och rätt fylliga drag. 4p.

Echezeaux är slankare och lite spretigt med stalliga inslag. Återigen söt frukt parad med lite bråkiga tanniner. 3p.

Richebourg är helt klart ett större vin; vi får en söt, men väldigt läcker frukt med litet inslag av asiatiska kryddor och lätta chokladtoner. Det finns en lätt, lätt grön ton, men detta är riktigt stilfullt med flera år kvar att utvecklas på. 4,5p.

Sammantaget bra viner från en bra producent vars priser inte skenat lika mycket som andras, bortsett från Richebourg.

002

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s