Tokyo dag 1

Vi; dvs Opalen, landar 9:30 på söndagmorgon på Narita, Tokyos stora flygplats. Det var inte mycket sova på planet, så jag känner mig rätt mosig. Immigration procedure liknar den amerikanska – frånsett avsaknaden av ESDA –  med smarta frågor som ”Har du med dig några förbjudna varor?” och ”Har du någon gång blivit deporterad från Japan?” Vi transporteras rätt snabbt in till Tokyo där vi bor på Shiba Park i stans sydöstra del. Våra rum är inte färdiga så vi äter lunch på hotellet. Jag tar beef curry, en riktigt habil sak med inte alltför stark kryddning. Därtill en öl från Asahi; en maltig och fyllig sak, långt ifrån all fulöl. Gott.

Vi ger oss ut för att hitta en kaffebar bland våra kvarter, vilka verkar till största delen bestå av kontorsbyggnader. Tre saker lyckas jag i mitt mosiga tillstånd iaktta. Det första är den påtagliga mixen av mycket olika byggnader bredvid varandra. De är inte ihopbyggda utan det finns en spalt på c:a halvmetern. Bredvid en glassig, glasad och modern kontorsbyggnad kan det till exempel stå ett gammalt och slitet hus i rural stil. Det viktiga här är tomten, inte huset för det sliter man ofta ner på 20 – 30 år för att då riva och bygga ett nytt. Såldes tomten skulle det ge ägaren en förmögenhet, men de flesta verkar vilja bo kvar. Inte helt lätt att ta in.

Sedan observerar jag det via stolpar luftdragna elnätet. Det ser minst lika råddigt och trassligt ut som i många amerikanska städer. Det är bara det att transformatorklumparna uppe i stolparna är så mycket större. Lätt absurt innan man vant sig.

Och kaffet är gott. Vanligt bryggkaffe och riktigt gott.

IMG_3239mini

Vi checkar in och får lite vila, varvid jag får bekantskap med washlet, den japanska kombinationen av toalett och bidé. I detta tättbefolkade land gäller det ofta att spara plats. Det tar ett tag innan jag klurat ut hur allt fungerar.

Vi träffas vid fem för taxifärd till Roppongi, där vi är hembjudna till reseledare Görans son Jesper med hustru Christine. Efter en trevlig stund med vin (ej japanskt) och tilltugg går vi till restaurang Gonpachi. Bakom betongfasaden döljer sig ett ställe som skulle kunna beskrivas som country style möter Tokyo style med ett uns pubrestaurang över det hela. Åsikterna går isär om huruvida en del av Kill Bill faktiskt spelades in här eller om stället enbart gav Tarantino miljöinspiration.

Vi äter en meny som Göran beställt. Den börjar med en liten kött och rotsaksgryta, följd av en grönsallad med lite tofu  – friskt med lätt havston. Soft shell crab fritters är frasiga med mycket smet, men i de tjockare delarna får man en fin, lätt skaldjurston. Shrimp and crab dumpling ger med sina lätta havssmaker det smakintryck man väntat sig.

Varje gång det kommer nya gäster hälsas de med ett högt och ljudligt irashaimase av hovmästaren – välkommen! Övriga gäster understödjer detta högt och tydligt, så även vi efter ett tag.

En extrainsatt omgång tempura ger den fräschör man förväntar sig. Sedan en tallrik med spett; tonfisk och biff är läckra på sina egna vis, men gemensamt är det naturliga fett som tränger fram vid ett bett och gör det hela läckert saftigt – kvällens bästa rätt.

IMG_3247mini

Ett svampspett är också bra utan att jag kunnat identifiera sorterna. En skiva grillad fisk – Blue Fish – misoglacerad, smakar gott men känns lite torr. Sedan blir det vetete, som enligt uppgift smakar som kinesisk oloncha. I mitt tycke känns det som ett mildare grönt te. Därefter är krafterna samlade nog för att ta oss an soba, en kall nudelsoppa med mer nudlar än soppa. Avslutningen består av vaniljglass med några gröna gelébitar. Glassen är god och geléen smakar inte mycket. Den senare visar sig senare vara gjord på ris. När det är dags att gå har volymen på discomusiken i bakgrunden ökat och vi ser fler yngre personer köa för att komma in. Bra timing. Visst ja, till maten drack vi god öl; Kirin tror jag att det var.

IMG_3249mini

Det här var inte särskilt vinorienterat, och så blir det nog under några dagar framöver.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s