Tokyo dag 3

Typisk vy från tunnelbanan

Vy från tunnelbanan

Innan vi nått tunnelbanestationen känner vi att temperaturen är klart lägre än igår. Regnskuren igår eftermiddag var nog en kallfront. Vi tar tunnelbanan till Asakusa; det gamla Tokyo, där vi tittar närmare på Canon temple; ett buddisttempel. Innan vi kommer fram till templet passerar vi en lång radda bodar, där kommersen är i full gång. Det säljs kakor och diverse olika souvenirer. Jag fastnar för ett pannband med den japanska texten för ”victory”. Det är fullt med folk, mycket skolklasser men få gaijins, dvs utlänningar alternativt långnäsor. Vi närmar oss templet och strax innan finns en härd varifrån det kommer upp rök. Meningen är att man med handen ska föra röken över sitt huvud för att rena sig. Jag tycker att mitt huvud är tillräckligt rent, tills någon påpekar att det gäller insidan.

IMG_3306mini

IMG_3307mini

Innan lunch hinner vi med en kaffe/öl på ett rökigt hak (ej renande rök). Lunchen består av lätt picklade grönsaker, tempura och misosoppa. Lagom lätt och fräscht.

Nästa tunnelbanetur tar oss till ”electric town”. Några av oss tittar in hos en konkurrent till Elfa och konstaterar att här hittar man nog allt, respektive bås verkar ha specialiserat sig på kopplingsdon, kondensatorer, lödstationer eller mätinstrument etc. Vi hamnar på ett av varuhusen, där elektroniken kanske inte är så intressant. Det blir en kavaj istället.

Efter kort vila tar vi taxi till svenska ambassaden där ambassadör Lars Vargö tar emot. Han bjuder på vin och öl samt berättar om sitt arbete, sina haikus och ambassadbyggnaden. Den och dess historia är värd ett eget kapitel, men det är en annan historia.

Vem hade sönder stolen??

Vem hade sönder stolen??

Vi tar ny taxi till Ganchan yakitori, där begreppet ”hål i väggen” förkroppsligas.

Hål i väggen

Hål i väggen

IMG_3328mini

Först får vi en liten, bit med god smak av torskrom följt av råa grönskaer med dip. Sedan bjuds grillat i långa banor; till och med vakteläggen har passerat grillen. Buljongen är dock hanterad på traditionellt sätt. Vi får gris i olika form, kycklinglever och färsspett för att nämna några. Riktigt gott, men däremot är spetten med kycklinghals rätt speciella (ska dock enligt bedömare vara riktigt gott). IMG_3329mini

IMG_3333mini

Vi dricker öl och sake, där den senare; Iwaizake Kaiun, är en Tokubetsu Honjozo-shu dvs en premiumsort. Den har upp till 60% poleringsgrad och specialbryggning med sprittillsats. 15% blir slutresultatet. Taxi tillbaka till hotellet följs av sängfösare och sömn.

IMG_3335mini

Annonser

2 kommentarer

  1. Per · · Svara

    Du måste se till att dricka några japanska viner på Koshudruvan. Kan smaka riktigt bra i sina bästa stunder. Åk till Katsunuma om du har tid. Ett riktigt vinområde med besökscenter och vinprovningsrum.

    1. Tack för tipset! Även om jag inte är på någon vinresa, så har just detta stått på listan. Det finns nog en chans att det kan bli någon Koshu idag. Katsunuma får anstå till nästa gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s