Tokyo dag 5

Nu på morgonen har bäcksorlet blandats med trafikbrus och vi vaknar sakta till liv. Vi börjar dagen med karbad utomhus. Härligt. Japansk frukost serveras, bestående av rökt fisk, mjäll äggstanning, fiskbulle, misosoppa, noriblad, ris, färsk sallad och grönt te. Det mesta gott men fisken kändes något lagrad.

IMG_3409mini

IMG_3433mini

Vi tar tåget upp igen till Chokokunomori för att försöka var kulturella ett tag; Hakone Open-Air Museum kliver vi in på. Skulpturer utomhus av Rodin, Miro, Carl Milles (!) och Henry Moore plus andra kända konstnärer, såväl internationella som japanska. De följs av Picassomålningar och alster av Giacomo Manzù  inomhus. Spännande och härligt med lite bildning. Japan har gott om konstmuseer, många ägda av företag som Bridgestone och Pola (kosmetika).

IMG_3442mini

IMG_3444mini

IMG_3447mini

IMG_3455mini

Vi tar tåget ner igen och tar en lunch på stationen. Det blir en kall kort, tjock korv på smördeg med några bönor och pizzalikt stuk i anrättandet. Förvånansvärt gott med bra köttsmak på korven.

Ombord på tåget kommer en av oss på att han glömt ena väskan och rusar iväg efter den men missar därmed tåget. Senare ringer han och berättar att personlaen stod uppställd och höll fram väskan när han kom in på restaurangen. Vid överlämnandet applåderade de övriga gästerna. Detta är Japan!

Vi checkar in på Shiba Park igen och sedan iväg med taxi. Det är billigt att åka taxi här. Startavgift är knappt 50 kr, men för det kommer man några kilometer och taxametern tickar inte våldsamt därefter. Samma summa räcker i Stockholm till framkörningsavgiften och inte en meter vare sig framåt eller bakåt.

Vi kliver av vid Svenska Ambassaden, där Hans Rhodiner på Business Sweden (ihopslagningen av gamla Exportrådet och Invest in Sweden Agency) med ett litet seminarium belyser många aspekter av Japans politik, ekonomi och kultur. När det gäller den senare delen finns det många sätt att som utlänning göra bort sig; exempelvis får man aldrig hälla soya på riset.

Mera taxi, nu till Andy’s Shin Hinomoto; ett hak rakt under järnvägen. Det är stojigt, stimmigt och lite svårt att höra vad bordsgrannen säger. Av och till hörs tågen passera över oss. Vi får in varsitt literkrus med Sapporo öl; lite lättare än tidigare sorter, men med bra smak. Vi får shitake, grillad grön sparris med utmärkt japansk majo, bra king crab (vanligtvis en överskattad produkt, men nu rätt OK), octopus, friterade kycklingdelar och kvällens matmässiga höjdpunkt; stora, grillade pilgrimsmusslor. De är lite hårt anrättade, men smakrika med nöttoner och ett uns sötma. Mums.

IMG_3462mini

IMG_3468mini

IMG_3469mini

IMG_3472mini

Kvällen avslutas med en shochu (japansk sprit) lemon sour på en halvskumt ställe uppe i Ginza samt en gin tonic på en större, internationell bar. Det är värt att notera att då vi endast ville ha något att dricka på första stället skulle vi bara få stanna för en enda drink. Tjänar man mer på maten här?

Annonser

2 kommentarer

  1. Jenny · · Svara

    Hej, tack för att du delar er fantastiska resa! Jättekul att läsa och se vad ni får vara med om. Och på ett så målande sätt, nästan som om man var med litegrann. Ha så kul sista dagarna. Hälsa alla och speciellt min pappa Owe. Mvh, Jenny

    1. Tack för det! Visst ska jag hälsa. Och de sista dagarna har varit jättebra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s