Tokyo dag 6

Vi får en välförtjänt sovmorgon och tittar på dagens program – det ser ut att bli en lugn dag. Tunnelbanan tar oss till Hama Rikyu Gardens som ligger neråt hamnen. Trädgården anlades av fjärde Shogun på mitten av 1600-talet. Den skapades genom att fylla igen de grunda strandområdena, så den damm som finns där påverkas av tidvattnet.

Storstad och trädgård samsas

Storstad och trädgård samsas

IMG_3485mini

Trolig karp

Trolig karp

Det börjar småregna och vi kliver in på ett tehus och är noga med att ta av oss skorna. Vi blir serverade grönt te med en liten kaka, varvid man börjar med den senare och dricker teet därefter i tre, fyra klunkar enligt en speciell ritual.

IMG_3496mini

Vi drar oss in mot stan och landar på modegatan Omote-sando, där alla de välkända märkena går att hitta. Vi avviker dock och ställer oss i kö på Shakey’s pizza. Även om något är västerländskt så verkar det alltid japaniseras när det väl hittar in i landet. Bland pizzorna som man plockar med sig färdigskurna bitar av går det att hitta efterrättspizzor med choklad respektive äpple, russin och kanel. Jag fastnar för en sort med räkor (som inte är hårda eller torra) och mayonnaise, men även den med shitake och bacon är god. Det är värt att notera att Japan är det dricksfria samhället. Man betalar alltid exakt – på minsta yen (7 öre) – vad det än kostar.

Efterrättspizzor

Efterrättspizzor

Vi kliver in på Tokyu Department, ett varuhus av NK-snitt och tittar runt för att ganska snabbt hamna på matavdelningen. Det finns mycket läcker färdigmat och köttdisken imponerar på många sätt.

Fett med fint insprängt kött

Fett med fint insprängt kött

Även vinavdelningen gör intryck och vi kan konstatera att europeiska viner är välrepresenterade. Prisnivån för mellanklass är ungefär som hemma, medan toppnumren kostar grovt sett 50% mer. Vi köper med oss lite vin till kvällen, bland annat två japanska; ett vitt gjort på Koshu-druvan och ett rött baserat på Muscat Bailey A, båda inhemska druvor. Nu var de två inte så roliga, vilket kanske kan förklaras av att de, vilka var butikens dyraste, kostade runt en svensk hundring. Som alltid bör man upp i pris för att få kvalitet; kanske mer så i Japan.

Vi tar tåget till Gakugeidui Gaku, en närförort får vi väl kalla det, där vi är hembjudna till paret Hattori. Mrs Hattori har arbetat som geisha, men ägnar sig numera åt att ge matlagningskurser i sitt hem, för såväl japaner som utlänningar. Hon är nästan ojapanskt säker i sig själv och det är uppenbart vem i familjen som bestämmer var kylskåpet ska stå.

Paret Hattori

Paret Hattori

Vi får en radda rätter som är lite mer kryddade än de japanska normalt är. Gyoza (dumplings) med soja-vinägerblandning att dippa i, lax med fyra sorters svampar, shabu-shabu-rulader med grönsaker i, tempura i olika utförande och fina filéer tonfisk med sesamfrön och vitlök (ovanligt här) finner alla vägen till våra hjärtan och magar. Jag blev speciellt förtjust i en tempura med räkor, lök och diverse grönsaker.

Gyoza lagas till

Gyoza lagas till

Parentetiskt kan nämnas att ost har ingen tradition i Japan, men börjar göra insteg, fast det går långsamt. Enligt Dag är det mest milda ostar och på en del ostpaket finns det varningar om att innehållet kan lukta.

Mätta, nöjda och tacksamma sjunger vi några svenska sånger för vårt värdpar. De svarar med en japansk sång, oerhört fint och proffsigt framförd. En underbar kväll. Hemma på hotellet ramlar jag i säng efter en snabb GT i baren.

Annonser

2 kommentarer

  1. Ja, nu känns det nästan som att vara tillbaka igen. Det låter så intressant, spännande och lärorikt. Och visst är japanerna fantastiska!

  2. Visst är japanerna fantastiska! Ett litet exempel:
    I Tokyos tunnelbane- och tågsystem används liknande RFID-kort som SL har. I Tokyo är det betydligt enklare och snabbare att fylla på kortets reskassa – även för en utlänning.
    Man ska inte bara dra kortet vi inpassering utan även vid utpassering. Då får man veta vad resan kostade och hur mycket man har kvar på kortet. Här har SL något att lära!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s