Esperanto

I början av året öste White Guide lovord över Esperanto, så vi var sex personer som gärna ville syna lovorden och restaurangen; skulle den vara så bra? Fortfarande?

Vi börjar Lucia-kvällen hemma hos mig med ett glas bubbel; Dompan 1996 blir det. Den är riktigt gräddig och balanserad med avrundad syra och utvecklade drag utan att vara slapp för ett enda ögonblick. Gott!

IMG_3729mini

Med sålunda vässade smaklökar träder vi in i restaurangens härlighet och redan nu konstaterar vi att akustiken är sådan att vi känner oss som på en fullsatt och mycket stimmig bistro. Men ammisarna förtränger det intrycket. Potatischips med svenska alger, yoghurt och bonito ger finstämda havstoner. Frusen ostronyoghurt med finstrimlad rotselleri (friterad tror jag) är en fullträff; smaker och konsistenser kompletterar varandra utmärkt.

001

Lagrad vakteläggula med pumpa och löjrom –serverad i det snyggt avskurna äggskalet är också mycket läcker.

002

Halmad röding, serverad med skinnchips är snyggt fiskig i smaken. Ett svampkex med wagyuråbiff utgör en strålande kontrast; finstämd men ändå smakrik.

003

Blodcrèpe och rödbetssylt är intressant med liten sötma från såväl blod som beta. Glödbakad siklöja med älgremoulade avslutar – mycket svenskt med tydliga fisksmaker.

Vi övervägde tidigare om vi skulle ta menyn med 10 rätter, men valde den med sex, vilket vi efter de inledande munsbitarna inte har något problem att känna oss bekväma med. Primörägg med broccoli och oxmärg är en höjdare – komplext och fint avvägda smaker gör denna rätt mer än minnesvärd.

008

Bröd är nästa punkt i menyn. I den lilla lådan hittar vi surdegsbröd som passar utmärkt med det hemgjorda, lätt brynta smöret (klart bättre än mitt eget). Två små runda saker är matigare; den ena innehåller någon köttragu och den andra lite löjrom. En värdig uppgradering av begreppet bröd.

011

Till dessa rätter valde vi en Tokaji Hárslevelü 2005 från Szepsy; god och tilltalande som den är tyckte vi kanske att den hade varit roligare några år yngre. Nästa vin blir istället en magnum av Jesuitengarten 2002 från Bürklin-Wolf; utvecklad, men vital med balans, komplexitet, citrus och bra mineralitet. Mums!

006009

Sedan följer nyligen pressad varm tofu med tryffel och soyamjölkskinn där tryffeln lyfter rätten och det frasiga skinnet kontrasterar textuellt mot den mjuka tofun.

012

Grillad svensk bläckfisk och höstsvamp blir nästa rätt. Här finns inget segt alls utan det är mjällt och fungerar fint med svampen.

013

Langoustine penslad med wagyuoxtalg får sig en omgång med blåslampan vid bordet. Den serveras med daikon (rättika) och äpple och är ytterligare en rätt att komma ihåg – kombinationen skaldjur, talg och blåslampa känns helt rätt.

015016

Efter lite dividerande väljer vi Barolo Margheria 2007 från Massolino till kötträtten. Finfruktig och rätt elegant med i sammanhanget rätt lätta tanniner. Bra.

017

Jag brukar tycka att det inte är svårt att göra en bra kötträtt, men väl att få den att lyfta på samma sätt som en skaldjursrätt kan göra. Vi får lammhjärta med jordärtskocka som i sig är gott, men blir betydligt mer intressant och komplext när rätten serveras med en lammbuljong. Bra med barolon också.

018

Efterrätten heter lingonpäron och fänkålsrot och serveras med en lite glassklick. Gott om än inte riktigt i klass med tidigare rätter.

Vi avverkar ett gäng mignardiser; kärnmjölksost med citronverbena och mjölkskinn är godare än det låter, äppelpaj och misokola fin, bränd vit choklad och whiskygelé utmärkt, hjortron och havtornstoast finstämd och lätt, koriander och körvelsorbet spännande i sina smaker.

021

Flera av oss väljer kaffe av olika, rätt exotiska ursprung. Det burundiska är lätt men OK, medan en annan sort är lättglömd. Det är uppenbart att vi inte är kalibrerade för dessa diskreta smaker.

Sammantaget mycket svenska smaker i spännande kombinationer, ofta med en japansk twist. En strålande upplevelse som vi inte vill glömma i första taget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s