Bolly och Salon

1 april lanseras två prestigeladdade champagner från det utmärkta året 2002. Bollinger säger sig stå för 1% av Champagnes produktion och av denna del utgör RD runt 1%, de år som det är aktuellt med en RD. Det borde bli runt 20.000 flaskor. När Bolly låter de vanliga champagnerna ligga 3 – 4 år på jästen får deras RD ligga 7 – 10 år istället. RD 2002 degorgerades i september förra året, mao nästan 11 år på jästen. Blandningen är 60% Pinot Noir och resten chardonnay och faktiskt inte mer än 71% Grand Cru med resten Premier Cru. 3 – 4 g dosage är brukligt.

Denna 2002:a bjuder på mycket bröd i doften som är bred, rik och lite nötig med vita blommor och aningen vinteräpplen. Smaken är stram, tydligt torr, lång, fyllig och matig med lite kritiga drag och en riktigt fräsig syra. Det är ett ungt, lovande och riktigt bra vin men är det värt 1750 kr? Lite tveksamt, speciellt när man jämför med vanligtvis utmärkta Grand Année, som kostar ungefär hälften. Bolaget har i alla fall köpt 250 flaskor.

004

Prisvärdheten ställs dock på sin spets när man tittar närmare på Salon 2002 à 2995 kr. Det är 38:e årgången som den görs och det är som alltid en Blanc de Blancs från Le Mesnil. Här ligger dosagen på runt 5 g och detta år gjordes 62.000 buteljer och 5.000 magnum. Doften är liten först men vecklar ut en brödig, komplex nötig och fin doft med lite vinteräpplen, vita blommor och ett uns ek med klar chardonnayprägel. Frukten som började diskret växer fram mer och mer. Smaken är initialt stram, syrlig, mineralig, stenig, lång och hård. Det är nästan så att det dammar i käften, men efter ett tag kommer frukten fram även i smaken. Men det är ändå ett matkrävande vin. Det ger inte alls lika mycket intryck av stenkross som 96:an utan det är ovanligt mycket frukt i vinet för att vara en Salon. Det är med andra ord årgången som lyser igenom och ger löfte om en ljus framtid. Men priset på 2.995 kr är lite väl mycket, men de 360 flaskorna lär försvinna ändå.

024

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s