Barolo dag 1

Vårt hotell är Angolo da Rosina i Novello, en bit söder om La Morra. Hotellet är litet och lugnt frånsett kyrkklockorna intill. €45 per natt plus turistskatt är ett riktigt bra pris. Och vi, det är Anders, Lena och skallen.

Utsikt från Novello

Utsikt från Novello

Dagen börjar hos Bartolo Mascarello inne i Barolo, dvs det är dottern Maria Teresa som driver familjeföretaget sedan ett antal år tillbaka. Men hon är upptagen, så det är Alan som tar emot oss. Vi känner igen honom från ett besök hos Luciano Sandrone förra året. Han är en Barolotokig amerikan från Denver, som numera bor i trakten och delar sin tid mellan Sandrone och Mascarello, varvid han fungerar som kunnig besöksmottagare och allmän fixare.
Maria Teresa

Maria Teresa


Alan

Alan


Maria Teresa vill göra sitt vin på traditionellt sätt liksom sin far. Det innebär att göra en enda Barolo oavsett från vilka vingårdar druvorna kommer, avstjälkning, naturlig jäst, jäsning i cementtankar (eventuellt i träståndare), två överpumpningar per dag och mer än 30 dagars skalmacerering (årgång 2010 fick dock 56 dagar), totalt 60-65 mg SO2. I vingården klipper man inte topparna på rankan utan binder ner dem istället. Klipper man kickas en tillväxtprocess igång hos rankan och då måste man snart ut och klippa igen. Sammantaget är avsikten är att göra ett så ärligt vin som möjligt.
Vi provar Dolcetto d’Alba 2012, Barbera d’Alba 2011 och Freisa 2011, men det är med en Langhe Nebbiolo 2012 som det börjar hända saker. Vinet är gjort på deklassificerad barolofrukt och har bra intensitet, frisk syra, strama tanniner och drag av röda bär. Barolo 2009 är ett par nummer större med fin frukt, bra tanniner och syra samt balans. Barolo 2010 har påtagliga, men fina tanniner parat med bra syra och fin rödbärig frukt, vilket ger vinet en härlig balans från början till slutet av smaken. Första 10:an hittills och intrycket är klart lovande.
Såväl 09:an som en tidigare provad 08:a har kännts tillgängliga och öppna när de varit unga. Så har det inte varit tidigare med traditionalisternas viner. Hur kommer det sig? undrar Anders. Maria Teresa – som nu anslutit – svarar att det dels beror på det varmare klimatet, men även att man idag tittar mycket mer på den fysiologiska mognaden hos druvorna, istället för enbart sockerhalten som förr.
Fishy business?

Fishy business?


Vi äter lunch i byn på Osteria Cantinella där jag tar en utmärkt ravioli del plin con sugo arrosto. Ölen från Moretti är god också.
IMG_3777
Vi fortsätter till Aldo Conterno, där yngste sonen; tillika vinmakaren, Giacomo välkomnar oss. Postadressen är Monforte d’Alba, även om det är närmare till Castiglione Faletto. Giacomo poängterar att på 90-talet producerade de närmare 200.000 flaskor per år på 26 ha, men sedan omställningen till ekologisk odling 2001 är det snarare 80.000 per år (andra källor anger en bit över 100.000 men det är ändå en rejäl nedskärning).
Conternos gård Il Favot

Conternos gård Il Favot


Han säger att ett lågt uttag ger rikare frukt och mer primäraromer. Selektering sker i vingården med grön skörd i flera omgångar med start redan efter blomningen. Det gäller att ta vara på vad naturen ger och behålla det bästa, oavsett om det innebär att rata allt från en ranka och behålla rubbet på en annan.
Giacomo Conterno

Giacomo Conterno


Conterno använder stora botti, men behåller dem bara i 5-6 år istället för runt 20 år. Det kan ge en liten ekton till vinet, men Giracomo vill åt fatens oxidativa förmåga. Han menar att 2010 är ett terroirår med relativt stora skillnader mellan vingårdarna. 2009 är mycket bra, men mer av ”winegrowers vintage” och därmed stor variation mellan odlarnas resultat.
Vi börjar provandet med en Chardonnay 2011, som får sägas vara anständig – detta dock är inte direkt chardonnays bästa ursprung. Barberan Conca Tre Pile 2011 är lite alkotung, men rätt frisk med tät frukt. Barolo 2010 är ännu tuff, med ännu mycket tydliga – men fina – tanniner. En klassisk barolo med fin, röd frukt och frisk syra.
Colonello 2010 är floral men är lite mörkare i bärfrukten med tydiga tanniner och bra intensitet. Ungt, elegant, stiligt och lovande. Cicala 2010 har likheter med förra vinet, men är tuffare och mer strukturbetonat. Det är kompakt och drar i dagens läge åt det robust. Cicala 2009 är betydligt tillgängligare med rik frukt, florala drag, mint, stil och en liten rondör.
Romirasco 2010 är ganska slutet i doften, men bjuder på fin frukt i attacken, som följs av tuffa tanniner och en komplex, lång eftersmak med röda bär och frisk syra. Stiligt och lovande. Romirasco 2009 har en öppen, komplex och floral doft, som följs av rik frukt och fin syra i smaken, där tanninerna är fint integrerade. Intensivt och väldigt snyggt med lager på lager i smaken.
IMG_3788
Vi avslutar med Gran Bussia Riserva 2006, som är ett urval av olika Cru, mest Romirasco. Det är ett koncentrerat vin där rik, rödbärig frukt samsas med tydliga tanniner. Framförallt så bjuder vinet på en enastående längd. Sammantaget strålande viner där skillnaderna mellan 2010 och 2009 åskådliggörs mycket klart; den förra årgången ger mycket, men fina tanniner med frisk syra och mer rödbärig frukt och lovar att ge långlivade viner. 2009 har mer generös viner, där frukten ligger i förgrunden, och visst finns det tanniner, men de är inte lika närvarande. En årgång att dricka rätt tidigt.
Middag äter vi på Il GrecAle i Novello på bekvämt gångavstånd från hotellet. Köket är kreativt men kanske lite för mycket så för sitt eget bästa. Vad sägs om en halstrad foie gras, panerad i hasselnötter och serverad med äppelpuré och riven mörk choklad. Men bläckfiskburgaren är god och bra. Vi dricker en frisk och god Arneis från Malvira.

Annonser

2 kommentarer

  1. auzine · · Svara

    Bläckfiskburgare! Vilken längtan efter Ernie jag plötsligt fick…
    ASi

    1. Influensen är tydlig, tycker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s