Annu dazumal

Det var inte lördagens bästa vin. Långt ifrån – snarare tvärtom, denna 53:a hade passerat bäst-före-datum med råge. Däremot var det intressant för vinets etikett gav en liten historielektion i hur den tyska etiketten och därmed de bakomliggande reglerna såg ut före 1971.
Vingården Rüdesheimer Klosterkiesel existerar inte längre. Med den då nya tyska vinlagen 1971 gjordes en sammanläggning av vingårdar så att ungefär tio gånger så många blev runt 2600 st. Jag har inte kunnat hitta något om vilken vingård som Klosterkiesel gick upp i, men Rüdesheim har en gatuadress som heter Im Klosterkiesel, så det är troligt att denna vingård uppslukades av någon vingård nära byn och att kanske någon med kloster ingår i namnet. Då ligger Klosterlay närmast till hands.
Etiketten berättar att detta är ett Kabinettwein, vilket inte ska förväxlas med predikatet Kabinett (som introducerades 1971). Det gamla Kabinett stavades vanligen Cabinet och ursprunget torde komma från Kloster Eberbach i Rheingau, där endast de bästa vinerna fick den exklusiva beteckning. De sparades och lades i ”das Cabinet-Keller”.
Naturrein betyder att inget socker var tillsatt musten, dvs icke chaptaliserat. Idag är det ett krav som ställs på alla Predikatsviner.
009

Annonser

2 kommentarer

 1. Flaskan gjorde mig € 3,50 fattigare år 2004, beroende på att den redan då hade fyllnivå som gjorde drickbarheten högst osäker, eller snarare odrickbarheten tämligen säkert, vilket nu omsider bevisades.

  Vad gäller de tyska vingårdsnamnen före 1971 – tydligen över 20 000 – verkar det vara svårt att hitta några vettiga källor. Detaljerade vingårdskartor i bokform verkar inte ha varit på modet decennierna före.
  På den här kartan från 1865 – http://www.vdp-rheingau.de/karte_alt.htm – ser det ut som att det finns siffermarkeringar runt Rheingau som ligger mycket tätare än dagens vingårdar. Så förmodligen tar den upp alla dåvarande vingårdsnamn för just Rheingau. Dock är inte upplösningen stor nog för att se säkert, och nyckeln (koppling siffror-vingårdsnamn) finns inte med.

 2. €3,50 var flaskan väl värd för sitt historiska perspektiv.
  Jag vill minnas att jag någon gång sett någon siffra på runt 25.000 vingårdar på den tiden.
  Och visst verkar det klent med vingårdsinfo om hur det såg ut då.
  Sedan får jag rätta mig själv. Det var runt 2600 vingårdar innan Saale-Unstrut och Sachsen tillkom vid återföreningen. Dessa två distrikt tillförde 35 vingårdar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s