Izakaya Akebono

Det var dags för Opalerna att få en liten återupplevelse av vistelsen i Tokyo, varför Göran hade bokat en måndagkväll hos Åke på Akebono. Kvällen var tänkt som en japansk Izakaya, dvs lite pubstil med mängder av smårätter, öl och sake. Åtta sakesorter med lika många rätter väntade oss.
Vi börjar med en Junmai Shu vid namn Kuro Ushi, gjord på två sorters ris med 50-60% poleringsgrad. Den är halvtorr, mjuk och påtagligt fruktig med melon och en gnutta aprikos. Samt givetvis den lätt jästiga ton som går igen i nästan all sake. En snäll sake. Till denna en halstrad – eller snarast svedd – lax med en liten japansk dressing. Gott.
Nästa; Ki Ippon, som jag inte klurat ut vad det är för typ är betydligt torrare och kryddig, stram, aningen vegetal samt mer jästbetonad. Lite uppfordrande och serveras med inlagda alternativt picklade grönsaker.
Vi får Born, en Junmai Daiginjo som har ett annat djup än de tidigare. Kryddiga, mineraliga och havsliknande toner samsas med lite örtiga. Klart intressant och komplex. Till denna får vi sashimi på lax, tonfisk och en mild makrilliknande sak. Plus en misosoppa som är rikare och mustigare än vad jag satt i mig tidigare. Gott.
Varje sake presenteras av Åke i ett kulsprutetempo fyllt av information, som jag endast lyckas notera bråkdelen av. Därav den något bristfälliga presentationen av sakenamnen och –sorterna.
002
Asamarasaki är en Junmai Shu och är gjort på rött ris (ett klonat matris), varför saken även har en röd färg. Den är halvsöt, kryddig och lite rönnbärslik. Robust och lite kärv blir den ingen direkt favorit, men att den är halvsöt gör den till bra sällskap för den lite heta bläckfisksalladen.
Hana Hato är en Kijoshu Sake och här har hälften av vattnet vid bryggningen ersatts av färdig sake, varefter hela rasket lagrats 7 år (!). Samtidigt som den är lite starkare än normal sake är den halvsöt och kryddig med madeiraton, drag av kartong, gammal ost och lite rönnbär. Rätt utstuderad. Till det en utmärkt pilgrimsmussla med shitake och en mustig sky.
Kurashizuku är en Junmai Ginjo Usu-Nigori och som sådan en grovfiltrerad färsksake, mao opak i utseendet. Den är kryddig, jästig, spritsig och något onyanserad, dock med ett uns av citrus. Därtill halstrad tonfisk med soja, vitlök och ingefära.
003
Nästa sake är spontanjäst; en Yamahai, som är klart kryddig med liten nötton och inslag av fil. Rätt speciell. Till denna den obligatoriska risrätten, här med något salt yakiniku och gomawakame, dvs alger.
Slutligen en Umeshu, som inte är någon sake utan plommon som macererat i shochu, dvs sprit gjord på sake eller risresterna (typ grappa). Plommonen kan eventuellt vara kvar när man sedan tillsätter socker och vatten för att sedan buteljera. Denna Chyoa Classic doftar bittermandel och körsbärskärnor. Smaken är klart plommonlik, halvsöt, rund och rik med ett uns syra. Bra och karaktärsfull.
006
En kul, intressant och mycket japansk kväll som gav en lätt Tokyokänsla. Rekommenderas som middag/event för sällskap på 10 till 25 personer.

Annonser

5 kommentarer

  1. Bara en kort kommentar ang. ett litet missförstånd kring shochu. Detta är inte destillat av risvin eller risrester, utan helt enkelt en vodka som mestadels görs av vete, bovete, potatis, sötpotatis, ris eller sockerrör. Det finns också en variant vid namn Awamori, vanlig i södra Japan, som görs av ett långkornigt ris som idag oftast importeras från Thailand. Shochu säljs ofta relativt utblandat, vanligtvis 20-25 % alkohol, medan Awamori är en hetare brygd, oftast på minst 30% och ibland upp till 60% alkohol.

    1. Ja, detta är ett område som jag inte behärskar, så tack för bra information!

      1. Jag är absolut ingen expert på några drycker överhuvudtaget, men man plockar väl upp en del mitt i de 32 åren av drickande i Japan.. Tack själv för allt ditt vinkunnande! Hoppas få se dig i Japan igen vid tillfälle!

  2. Jag kommer definitivt tillbaka!

    1. Kommer du med en mindre grupp nästa gång, är det större frihet i valet av fina ställen att botanisera bland. Kommer inom kort att dra igång http://www.japangourmetguide.com där du och alla andra kommer att få en massa garanterat _goda_ tips.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s