Grosse Gewächse – vita 2013 och röda 2012

2013 var inget lätt år för tyska vinodlare; först drog dåligt väder under blomningen ner kvantiteten, sedan följde översvämningar under sommaren och rikligt med regn under september så det blev en sen skörd med en del röta bland druvorna. Sammanfattningsvis uppfattar jag tyska rieslingar 2013 som påtagligt syrabetonade i ganska slank stil med dämpad frukt och någon kärvhet som nog kommer från den botrytis som påverkade druvorna.

VDP ordnade i slutet av augusti en provning av Grosse Gewächse i Wiesbaden och nedanstående intryck är baserade på den provningen. En brasklapp är givetvis att många av vinerna buteljerades bara några veckor innan provningen och därför kan komma att uppfattas helt annorlunda senare i höst. Om någon favoritproducent saknas i genomgången kan det bero på att vederbörande inte är medlem i VDP eller inte har skickat in några flaskor för provning.

VITA.

Silvaner i Franken håller en jämn nivå utan större toppar eller dalar. Bäst är Horst Sauer, Michael Fröhlich, Bürgerspital och Hans Wirsching. Och Riesling i Franken verkar landa på en något lägre nivå.

Mosel ser ut att ha haft det tufft med vädret och når inte ända fram med sina viner. Bäst är Heymann-Löwenstein med Uhlen Blaufüsser Lay i topp.

Rheingau är som vanligt något av en berg- och dalbana. Bra är Künstler, Robert Weil, Prinz, Josef Spreitzer och August Kesseler.

Nahe är distriktet som lyckats bäst och kan visa upp en radda riktigt bra viner. Bäst är Schäfer-Fröhlich med Kupfergrube i spetsen. Men Emrich-Schönleber, Dönnhoff, Diel och Gut Herrmannsberg levererar vad man kan förvänta sig. Crusius hade endast med ett vin, Bastei, men det var helt OK.

Efter Nahe gick jag över till Pfalz och förväntade mig lite mjukare syra, men det blev precis tvärtom! Syran låg nästan utanpå. Bäst lyckades von Winning med sina viner – det är uppenbart att jäsning i ekfat mildrar syra. Även Mosbacher lyckades bra, speciellt med Ungeheuer. Vinerna från Philipp Kuhn i norra Pfalz kändes riktigt stiliga. Av de tre B:na lyckades Bassermann-Jordan bäst, medan von Buhl var OK och Bürklin-Wolf nog hade lite svårt att få till det med biodynamiken.

Jag provade inte så mycket riesling från Baden och Würtemberg, men de jag provade övertygade inte. Och någon Weissburgunder och Grauburgunder blev det inte för min del.

RÖDA.

Rödvinerna som provades var 2012:or och det var en roligare resa. Ahr kändes som det bästa distriktet och producenter som Adeneuer, Meyer-Näkel och Kreuzberg visade upp många bra Spätburgunder, speciellt Adeneuers Gärkammer, Meyer-Näkels Pfarrwingert och Sonnenberg samt Kreuzbergs Sonnenberg. Tidigare har jag haft svårt för Stoddens viner, men här visade de sig riktigt bra, speciellt Rosenthal. Att junior nödgats ta över hela ansvaret verkar ha varit bra för vinerna.

I Rheingau står Kesseler’s Höllenberg i särklass, medan övriga har en bit kvar till den nivån. Künstler’s viner var något svårbedömda, men det verkar finnas potential.

Gutzler var med sin Brunnenhäuschen den enda i Rheinhessen som övertygade, dock med en 2011. I övrigt OK. I Pfalz hamnade som väntat Friedrich Becker i topp med S:t Paul som bästa nummer. Anständig nivå för övrigt.

Würtemberg brukar sällan övertyga mig, men denna gång kändes Marienglas från Gerhard Aldinger riktigt bra. Graf Neipperg och Ernst Dautel hamnade strax därbakom.

Baden var inte alls så tokigt och som väntat hamnade Bernhard Huber i topp. Speciellt Bienenberg Wildenstein vann mitt gillande. Sorgligt nog dog han tidigare i år, men vi får hoppas att vinerna fortsätter på samma höga nivå. Andra bra producenter var Salwey och Dr Heger.

Lemberger provade jag för lite av för att ha någon uttalad åsikt om. Aldinger kändes dock som han var på rätt väg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s