Idig 2011

I våras ordnade Punkarn en vertikalprovning för AuZone med temat Idig, Grosses Gewächs signerad Christmann. Utfallet blev som arrangören befarade, inte så kul. Bäst var 2010 och sämst i klassen blev 2009. Vinerna verkade sakna djup och finess. Kan det vara de biodynamiska metoderna? Ett vin som inte fanns med i provningen var 2011, varför det fanns anledning att titta närmare på det vinet.

Christmann är med närapå 4 ha nästan ensamägare av vingården och jag har inte provat Idig från någon annan producent. Idig brukar vanligen få höga betyg i Gault Millau och 2011 är inget undantag; 94 poäng. Men 2012 betecknar Gault Millau som något av en besvikelse. Omvärdering på gång?

Idig 2011 har en rätt fyllig doft med torkad frukt, ett uns botrytis och citrustoner, mest grape. Smaken är fyllig, rik och lång med tydlig syra, jordiga drag, citrusinslag och märkbar grapebeska. Det är mer robust än elegant och har inte så mycket av de högfrekventa tonerna som en bra riesling ofta har. Vinet faller väl in den stil som AuZone-provningen visade på. 3p.

IMG_4313mini

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s