Bonneau du Martray & de Vogüé

Det är alltid lika roligt och intressant att prova den senaste årgången från ovanstående producenter. Nu är det 2012 som är aktuell, fast det kommar även 2007 och 2004 av Corton-Charlemagne från BdM. 2012 har en ung, kryddig, rökig och floral doft med fint hanterad ek. Smaken är ren, frisk, stilig och riktigt lång med fin syra, mineral och någon ek. Då året gav en liten skörd så har vinet bra koncentration utan att ge avkall på fokus och skärpa. 4,5p.

2007 har en liten, finstämd, floral och gulfruktig doft med någon ek. Efter ett tag i glaset djupnar doften och blir mer komplex. Smaken är stram, mineralig, lång och lätt ekig med god syra. Rätt återhållet även om smaken också öppnar upp lite, men vinet bör nog få ligga till sig litet. 3,5p i nuläget.

2004 har de årgångstypiska vegetala tonerna som jag har rätt svårt för. Doften är i övrigt liten, kryddig och något ekig utan större nyanser. Smaken är dock frisk, stramt syrlig, kryddig och lång. Fast jag hittar inte särskilt mycket finess i vinet. 2,5p.

029

Sedan är det dags för vinerna från de Vogüé och provningen leds av Jean-Luc Pepin (JL), marknadsföraren som nästan alltid verkar vara på resa. Vi börjar med Bourgogne Blanc, där druvorna kommer från Musigny. Jag har alltid haft svårt att förstå mig på detta vin, men denna gång känns vinerna klart vänligare. Årgång 2012 har en doft av flinta, någon ek samt såväl gula som mer vintriga äpplen. Smaken är stram, mineralig, koncentrerad, lång och lite kärv med ek, frisk syra och vinteräpplen. Finns att tillgå på privatimport för 1900 kr, vilket är ett väl svettigt pris. Knappt 3,5p.

Årgång 1999 har en finstämd, lite rökig och mineralig doft som följs av en kryddig, lite kärv, lång, koncentrerad och lätt ekig smak. Inte särskilt mycket finess, men vinet når knappt 4p på sin intensitet.

JL berättar att 2012 hade en mycket ojämn blomning, vilket drog ner kvantiteten. Hetta under tredje veckan i juli gav en del onödig solbränna till exponerade druvor, som då måste sorteras bort. Vädret var fint under augusti så i början av september var druvorna lika sunda som 2005, enligt vingårdsansvarige Eric Bourgogne. En nordlig vind under september var också gynnsam och skörden som varade en vecka började 22 september. Sunda och mogna druvor kunde plockas in, dock blev det en liten skörd.

Chambolle-Musigny 2012 har en ung, finstämd och svagt örtig doft med tydliga drag av hallon och jordgubbe. Smaken som är ung, men relativt öppen bjuder på saftig frukt i kombination med frisk syra, strama drag och bra tanniner med fin längd. Snyggt och utvecklingsbart. 3,5p.

Chambolle Musigny 1er Cru 2012 är tätare, men doften mer sluten – kryddig, fint bärig och lätt örtig. Smaken är koncentrerad, sträv, stram, syrlig och lång. Mycket strukturbetonat och därmed ganska svårt nu, men det känns att det finns gott om innehåll. 3,5p.

Som mellanrätt får vi samma vin med årgång 2002 på etiketten. Här har vi en utvecklad och öppen doft med fin frukt, vilken först kändes lätt oxidativ, men det vädras bort. Smaken känns lagom sträv med saftig frukt, fin syra och bra längd. Ett ännu undomligt vin med  utvecklingspotential kvar. 4p.

030

Les Amoureuses 2012 har en riktigt elegant, kryddig och lite sval doft med fin frukt. Smaken är stram, sträv och syrlig med fina bärtoner och en lätt vegetal krydda. Elegans och silkighet finns det. 4p nu med potential.

Bonnes Mares 2012 har en öppen och tillgänglig doft – kryddig, tät och finfruktig med bärtoner som drar åt körsbärshållet. Smaken som är sträv, stram och stilig bjuder på rik frukt, fin syra, längd och elegans. Synnerligen lovande. Drygt 4p.

Musigny ligger i andra ändan av kommunen och brukar inte vara lika öppen i sin ungdom. Det är inte heller denna Vieilles Vignes 2012, som har en liten, sluten och kryddig doft där man bara anar den fina frukten. Smaken har ett saftigt anslag men strukturen tar snabbt över med tanniner och syra, även om vinet har en lång eftersmak. Jämfört med Bonnes Mares är Musigny’n slankare med frukten mer dämpad, men intensiteten finns där, så det kan nog bli en klassisk järnnäve i silkeshandske. Drygt 4p nu.

Som extranummer får vi Musigny Vieilles Vignes 1987 på halvflaska. Det var nuvarande vinmakaren Francois Millet’s andra skörd och året anses inte höra till topparna. I glaset får vi en mogen, komplex och animalisk doft med en hel del undervegetation. Smaken är mogen, finstämd, lång, stram och elegant. Det är komplext och läckert med skaplig intensitet. Det har hållit förvånansvärt bra, mycket tack vare en liten skörd som gav koncentration åt vinerna. Drygt 4p.

031

JL jämför de olika vingårdarna och anser generellt Amoureuses vara mer eterisk än Musigny, medan Bonnes Mares är helt annorlunda; öppnare och yvigare. Flera av dessa viner lanseras på webben 6 november.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s