Penfolds Collection

Idag släppte Systembolaget ett flertal av Penfolds prestigeviner. Vi kunde prova dessa och några till för två veckor sedan. Totalt gör Penfolds 49 viner och de brukar göra bra ifrån sig i såväl lägre som högre prisklasser.

Vi börjar med ett vitt referensvin; Chardonnay Reserve Bin 10A 2010, som har sitt ursprung i Adelaide Hills. Doften är smörig, ekig och citruslik medan smaken känns stram, lång och rätt stilig med frisk syra och märkbar ek. Knappast någon fruktbomb som är trevligt på egen hand, men blir aningen klumpigt jämfört med nästa vin. Knappt 3,5p.

002

Till Yattarna 2012 har druvorna hämtats från Adelaide Hills, Henty i Victoria och Tasmanien. Doften är gasnak liten, kryddig, ekig och återhållen. Smaken bjuder på frisk syra i stram inramning med renhet, fin frukt, strålande längd och fin ekbehandling. Det är elegant och väldigt långt ifrån de uppumpade och fläskiga viner som såldes under detta namn för tio år sedan. Ledigt 4p.

S:t Henri Shiraz 2012 har en tät, kryddig, lätt ekig doft med söt frukt som dock innehåller lite röda bär. Smaken är också lätt sötfruktig med bra tanniner, frisk syra, eldiga drag och liten bitterhet. Ett relativt stramt och slankt vin från ett svalt år. 3,5p.

Magill Estate Shiraz 2012 har sitt ursprung i Adelaides utkanter. Det har en återhållen, kryddig och lätt ekig doft med inslag av mörka bär. Smaken säger mera – fina tanniner, spänstig syra, liten eldighet, utmärkt längd och tät, saftig frukt som är långt ifrån att vara syltig. Det är stramt, snyggt och sannolikt den bästa årgång jag provat av detta vin. Ledigt 4p med potential på mer.

003

RWT Barossa Valley Shiraz 2012 är tydligt mintigt, kryddigt och ekigt i doften med lakrits och mörka bär. Smaken är kryddig, eldig och ett uns bitter med söt frukt, skaplig syra och märkbar ek. RWT stod ursprungligen för Red Winemaking Trial. Knappt 4p.

Bin 707 Cabernet Sauvignon ser normalt 100% ny amerikansk ek i 14 månader, vilket brukar vara minst sagt påtagligt när man provar vinet, men i 2012 står vinet emot bättre än annars. Doften är kryddig med cassis och mycket ek. Smaken känns koncentrerad, lång och tät med rik casslik frukt. Ett stramt och mycket ungt vin med märkbar, men väl integrerad ek. Knappt 4p.

Grange 2010 anses redan vara en av de bästa årgångarna, trots sin ungdom. Doften är tät, komplex och ekig med lakritstoner. Smaken är tydligt sträv, kryddig, eldig och riktigt lång med sälta och ektoner. Det är ett kraftfullt, men rätt stiligt paket, som även om det känns tokungt är klart lovande. 4p nu med potential på mer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s