2 x tysk riesling 2009

Inledning efter ett tags radiotystnad: Ledigheterna har fått mig att inse att det finns kvar material från förra året i högarna på skrivbordet, vilket borde kunna omvandlas till ett flertal inlägg. Bland annat kommer en dagbok från Sydafrika där jag var i november. Den skrevs under tiden där, men det i övrigt eminenta hotellet presterade endast en mycket långsam internetuppkoppling, varför det publiceras först nu, dvs med början under helgen. Men först några viner från början av detta år. 

Initialt ansågs 2009 vara en klart lyckad årgång för torr riesling i Tyskland. Rik och ren frukt bjöd vinerna på, i ganska fyllig stil. Kanske lite låg syra tyckte en del. Och purister ansåg att dessa viner var väl yppiga och kraftiga.

Jag har haft en positiv syn på dessa viner, men den har grumlats något av inte helt angenäma upplevelser under resans gång. Idig 2009 har provats och druckits ett flertal gånger, men har inte varit något kul vin. En Kirchenstück 2009 från von Buhl var bara väldigt stram, vrång och egensinnig i april förra året. Men nu var det dags att ge sig på några andra 09:or och se hur de betedde sig. 

Bürklin-Wolf hör till mina favoriter i Pfalz och denna Hohenmorgen 2009 uppfyllde förväntningarna mer en väl. En fin, hyggligt utvecklad doft med citrus, speciellt grape och lite gula äpplen tittade upp ur glaset och var väl konsistent med smaken; grape, mineral, balans, längd och lagom avvägd syra. Riktigt läckert och elegant. Drygt 4p.

010

Dönnhoff är ju nestorn bland de många bra Nahe-producenterna, så även här var förväntningarna höga. Dellchen 2009 bjöd på en ren, stilig och rätt utvecklad doft med grape, lite rosor och drag av stekt äpple tyckte någon. Även smaken kändes utvecklad med frisk syra, grape, mineral, längd och bra koncentration. Balans och stil är vad det handlar om. Helhetsintrycket dras dock ner en aning av en lite besk ton, varför betyget landar på knappt 4p.

Jag ser fram emot kommande 09:or!

011mini

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s