Sydafrika dag 2

Vaknar av att det blåser som tusan utomhus. Det är småmolningt, men klarnar upp och blir soligt med fin sikt. Efter frukost åker vi till Bergkelder och provar Fleur du Cap. Bäst är nog den ofiltrerade chardonnayn, även standardchardonnayn helt ok.

Vi gör ett snabbt stopp vid Fransmanskraal med Place in the Sun; ett intressant Fairtradeprojekt signerat familjen Carinus, som äger stora mängder vingårdar. Det framkommer samtidigt att Systembolaget vid sina utvärderingar ger ekologiska produkters försäljning högre viktning än alla andra, inklusive rättvisemärkta produkter. Är således ekologiskt viktigare än Fairtrade? Rimmar i så fall illa med Systemblagets uttalade betoning av CSR.

IMG_4400

Vidare verkar det vara så att en del producenter vid rättvisecertifiering hellre väljer det dyrare Fairtrade framför det inhemska WIESDA. Problemet antyds vara ledningens önskan att ha en lite lyxigare tillvaro i arbetet.

Vi besöker JC le Roux, som gör bubbel av såväl enklare som traditionellt slag (Cap Classique). Nu verkar Pongracz – som hör till den bättre delen – vara på väg att skiljas ut från JC. Vi provar just Pongracz där Brut och Rosé är anständiga medan prestigen Desiderius 2008 är klart mycket bättre.

Elunda Basson; vinmakare

Elunda Basson; vinmakare

Lunch intas på ställets restaurant Le Venue. Ostron på olika sätt är ok; roligast är ett ostron med basilika och olivolja. Min burgare känns mikrad, då den är genomstekt och ljummen rakt igenom. Inte medium rare precis, vilket var vad jag beställde. Frittarna verkar vara körda i ugnen. Nja.

Därefter bär det av till Cornelius Dumas på Jacobsdal. Här är det traditionellt om något, så förändringar får andra stå för. Cornelius och sonen Hannes använder endast naturlig jäst, inget pressvin och ingen bevattning. Däremot ligger vinerna på fransk ek 14 – 18 månader, varav 40% nya. Cornelis gör Pinotage och Cabernet Sauvignon och vinerna är rätt funky. Pinotagerna innehåller varierande mängder av bret och är kul och intressanta. Bäst är den äldsta 2007:an. Caberneterna är roligare och 2004 är riktigt bra.

IMG_4428

Middag blir på Decameron inne i Stellenbosch. Jag äter en god och klassisk carpaccio följd av en riklig portion stekta calamares. Vi dricker en ung, frisk och äpplig Cederberg SB 2014. Okomplicerad utan större djup och sannolikt gjord på köpt frukt. Den följs av en Chamonix Cabernet Franc 2012, som serveras för kall. Efter ett tag i glaset märks druvsorten, men det är något udda med flaskan. Borde varit bättre. Alto Cabernet Sauvignon 2007 är roligare; utvecklad, cassislik utan överdrifter med stadig struktur.

028032

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s