Sydafrika dag 3

Denna morgon blåser det fortfarande och det är grått på himlen. Hotellets utmärkta frukost erbjuder hela fem färskpressade juicer; apelsin, jordgubb, mango, äpple och ytterligare en som varierar från dag till dag. Efter denna start är klockan åtta och det är dags att ge sig iväg på en längre tur till Lomond i Cape Agulhas, bortom Hermanus. Efter två timmars körning tas vi emot av Wayne som skapat denna vinegendom, långt ifrån närmaste civilisation. Där är också vinmakaren Kobus Gerber. Av totalt 1200 ha är en tiondel planterad. Start år 2000, första skörd 2005, vinifiering i Stellenbosch hos Distell, som köpt in sig och numera äger majoriteten. Det finns 18 olika jordtyper och planteringarna består av SB, Merlot, Syrah samt mindre mängder Semillon, Viognier, Novel och Pinot Noir.

Wayne berättar

Wayne berättar

Det är nästan ekologiskt, men närheten till havet gör att man måste vara beredd att spruta i vingården någon gång. Eftersom nederbörden i stort kommer på vintern, samlas den i en damm och används för bevattning. Blomning sker vid ungefär samma tidpunkt som i varmare områden, men skörden bortåt tre veckor senare, vilket ju ger längre hängtid och bättre möjligheter till aromutveckling.

IMG_4445

Vi sätter oss i en skogsdunge där träden skapat ett lagom skuggigt rum. Vi provar ett gäng vita där Sugarbush SB 2012 är bäst – rent, friskt, aromatiskt och floralt med liten avrundning, dessutom inte lika kartigt som 2013. 2012 är första årgången för en Pinot Noir och den är lätt, men lovande inför kommande årgångar med lite kryddor och hygglig bärfrukt. Merlot 2012 och Conebush Syrah 2011 känns lite spretiga. Det känns som om de borde dra ner på eken, vilket Kobus redan är inne på.

037

Vi tar en lunch inne i Hermanus, på skaldjursrestaurant precis intill vattnet. Jag beställer grillade räkor, men beställningen slarvas bort och jag får maten först efter påpekande. De är inte undergrillade precis. Första vinet är Southern Right SB 2014, habilt, men inte märkvärdigt. Då är nästa SB – som också blivit bortslarvad – mycket roligare. Det är Springfields Life from Stone 2014. Vinet har spänst, koncentration och karaktär. Det bästa vita så här långt. Att vi får se valar får kompensera det usla kaffet.

Det är en val därute - ingen ubåt

Det är en val därute – ingen ubåt

En klippdass lämnar bilen

En klippdass lämnar bilen

Vi får lite vila innan det är dags för ett kvällspass hemma hos Janåke. Vi provar viner från Place in the Sun, Earthbound, Zonnebloem, Uitkyk och Le Bonheur. Det är anständiga viner till överkomliga priser plus några mer ambitiösa. Uitkyk’s SB 2014 är lätt kartig, men frisk, stram och trevlig. Le Bonheur Chardonnay 2014 är aningen kärv, men bjuder på fräschör och skaplig frukt. På rödvinssidan utmärker sig Le Bonheur’s Prima 2009 och Tricorna 2009. De är initialt utmärkta, men sedan växer det fram en del gummitoner. Uitkyk’s Carloret 2011 når kanske inte upp till Le Bonheur’s bästa nivå, men håller emot eventuella gummitoner desto bättre. Tillsammans med folk från Distell trycker vi oss en hel del grillat, vilket sköjs ned med ovanstående viner plus några äldre. Gott, avslappnat och trevligt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s