BS 13

Den observante har säkert noterat att dagboken från Sydafrika är skriven på plats i november, men publicerad först nu. Den återkommer i helgen efter att jag stuckit emellan en liten rapport om viner i beställningssortimentet.
När Grappe började anordna provningar av viner i BS, så kände man en viss lycka över de viner som importörerna valde att presentera. Det var roliga och intressanta viner av olika slag. Men rolighetskvoten och intressefaktorn hos de viner som presenteras numera har varit på nedåtgående. Veckans provning anslöt väl till trenden. Därmed inte sagt att det inte fanns bra och spännande viner i provningen. De redovisas nedan.
Men vad beror detta sluttande plan på? Man skulle kunna tänka sig att provarna blir mer och mer blasé, men det köper jag inte. En del kan nog förklaras med att Europa haft några besvärliga årgångar på sistone. En annan trolig orsak skulle kunna vara att importörerna idag anser att bra och kända viner säljer sig själva, medan okända och mer anonyma flaskor behöver exponeras mera. Följden skulle då vara att vi under dessa provningar får ta del av fler neutrala och oengagerade viner, ibland endast med ambition i prislappen. Alltid är det väl någon som fastnar för ett sådant vin och sedan skriver om det? I så fall har importören dragit en vinstlott.
Nåja, här följer några som är värda en bekantskap. Från Fontanafredda kommer ett bubbel de kallar Hundred Fifty Six Anniversary Brut (77259, 161 kr) som är lite annorlunda i stilen; brödigt, smörigt och ganska stramt med frisk syra och bra längd. Rätt snyggt och stiligt.
Attraktiva vita italienare är man väl inte så bortskämd med, men från Tenuta Ulisse i Abruzzo kommer två anständiga saker. Unico Passerina 2013 (78752, 101 kr) är friskt, jordigt, rakt och okomplicerat med spänstig syra. Unico Pecorino 2013 (78765, 101 kr) har samma grundstil, men är kanske aningen stramare och ett uns längre i eftersmaken.
Helt OK är också Ruedavinet Bianca Verdejo 2013 (75677, 125 kr) från Bodegas Nilo – friskt, syrligt, lite kryddigt, stramt och lite jordigt med längd och balans.
Philipp Kuhn i Pfalz är en riktigt bra producent och i sin Laumersheimer Vom Kalksteinfels Riesling 2013 (79402, 161 kr) lyckas han hantera årgångens svårigheter rätt bra; stramt, slankt, jordigt, kryddigt och syrabetonat med lite udda doft, men väl med rena drag.
Muga Reserva Rioja 2010 (73711, 151 kr) har en tydlig och kryddig fatton som balanseras av stadiga tanniner, frisk syra och bra innehåll.
Côtes-du-Rhône Saint-Esprit 2013 (71832, 91 kr) från Delas är okomplicerat och kanske aningen lätt, men kryddigt och rätt charmigt med bra frukt.
En Lirac 2011 (74814, 139 kr) från Mont-Redon är som sig bör tätare med fin frukt, bra tanniner, god syra och längd. Utmärkt.
Portugisiska Quinta do Arrobe har i sin Oculto Tinto Regional 2012 (71978, 81 kr) ett rakt och personligt vin i lite lättare stil, men med saftigt anslag samt bra tanniner och frisk syra.
Giacomo Anselma hör inte till de mest bemärkta Baroloproducenterna, men hans Barolo Vigna Rionda Riserva 2008 (70768, 459 kr) övertygade – det börjar stramt med tuffa tanniner, fast i den snällare regionen för denna vingård. Även om det är återhållet stannar sedan smaken kvar länge i gommen och visar på kraft och framförallt komplexitet. Stilen är traditionell.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s