Sydafrika dag 4

Morgonen är rätt grå och regn är utlovat under dagen. Vi åker till Distell’s huvudkontor i Stellenbosch, där vi får info om företagets CSI-projekt. De har många projekt, framförallt riktade till barn och ungdom med en budget på c:a 10 Mrand. Och behovet är stort.

Vi åker till Giorgio Dalla Cia (tidigare vinmakare på Meerlust), provar viner och äter lunch på sonhustruns italienska restaurant Pane e Vino. Jag gillar en SB 2014, Cabernet Sauvignon 2012, en bordeaux-blend 2011 och speciellt Teano 2011, anlagd som en supertuscan. Däremot tycker jag att en Chardonnay 2013 har en något udda ekton samta att den lätta pinoten dränks av ekens rostning. Lunchen består av blandad antipasto samt saltimbocca al limone. Gott. Men Dalla Cia är idag mest känd för sina grappaprodukter, vilka är riktigt bra. Och utanför kommer regnet i omgångar; ömsom lätt och ömsom nerstörtande.

Dalla Cia jr sköter kolonnen numera

Dalla Cia jr sköter kolonnen numera

006

Vi åker till Stellenzicht där Guy Webber tar emot. Vi provar viner i par där ett äldre ställs mot ett yngre av samma slag. Jag gillar en Sauvignon Balnc 2004, som känns rätt semillonlik. Sista omgången är Estate Shiraz där 1995 ställs mot 2007. Den äldre känns i mitt tycke alltför ekig och rostad, medan den yngre låter frukten komma fram på ett annat sätt. Båda har legat 22 månader på nya fat, men skillnaden är att den äldre sett insidan av 225 liters fat medan den yngre lagrats i 300 liters. Skillnaden är påtaglig.

IMG_4508

Vi åker vidare till intilliggande Alto där Schalk van der Westhuizen tar emot och bjuder på 4 viner. Vi skulle egentligen åkt upp i vingården, men regnet gör det synnerligen osäkert om man kan komma upp med bil. Det är riktigt bra viner med MPHS 2007 som toppnummer. Det är två tredjedelar Cabernet Franc och resten Cabernet Sauvignon. Vinet har rik, tät frukt och bra struktur med intensitet, kraft och stil. Det är för övrigt döpt efter de vinmakare som alla arbetat många år här; Manie Malan, Pete de Toit, Hemphies de Toit och Schalk van der Westhuizen.

011

Vi har lite tid över så vi tar en kaffe på ett fik, vilket visar sig vara farligt. Janne får toalettdörren slängd i skallen och jag har dessförinnan slagit huvudet i bilen när jag skulle kliva in. Säg inte att vi inte använder våra huvuden! Vi tar oss tillbaka till Stellenzicht där Guy skall grilla åt oss. Det regnar rejält och blixtrar även varför Guy grillar inne i vinkällaren. Det osar så nu kanske vi har en förklaring till sydafrikanska viners rökighet?? Det mörknar och sedan blir det ännu mörkare när elen slås ut. Tur nog är grillen gasoldriven och det blir efter ett tag en mysig candle light dinner.

Guy grillar...

Guy grillar…

...så det osar

…så det osar

utan el

utan el

En kommentar

  1. Anna · · Svara

    Ha, ha. Rökigt pga braii i vinkällaren! Kul teori!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s