Sydafrika dag 5

Det är smågrått, kyligt och sannolikt att det kommer mer regn idag. Fast senare under dagen klarnar det upp och blir varmare. Vi åker åt sydväst för att besöka Durbanville Hills, dit 9 odlare levererar sina druvor. De är naturligtvis delägare, men Distell äger 70% och de anställda har 5%. Här finns kapacitet för 8000 ton druvor och årsproduktionen är 2,5 miljoner flaskor. Resten av druvorna går till Distell. Det finns ett uttalat miljötänk, men så här nära havet är det svårt att odla ekologiskt. Man använder gärna mikrooxygenering och ekstavar för de röda och lite stavar till de vita. Resultatet är rena och anständiga viner till bra priser. Enda vin jag har lite problem med är en ekad chardonnay 2012. Bäst är en frisk SB Noble Late Harvest 2013; balanserad i lättare stil med torkad frukt och rent slut.

IMG_4540

Vi äter lunch på ställets restaurant och får en meny med viner som ska matcha rätterna ifråga. En räkceviche går bra med en lite fylligare SB, medan fiskkakor med avokadopuré och grillad räka fungerar bättre med en enklare SB. Avokadomousse går bra med den fylligare SB’n. Det blir mycket SB under veckan, och den druvan går det inte att värja sig mot i detta land. En lite torr fisk – dorada – går hyggligt med charden; återigen för mycket ek för mig. Ovan nämnda sötnos blir bra till en orange crème caramel, som i sig är något kompakt. Ambitiös restaurant, som lever upp till förväntningarna.

Fiskkaka

Fiskkaka

Utsikt mot taffelberget - nästan alltid försett med en molnhatt

Utsikt mot taffelberget – nästan alltid försett med en molnhatt

Vi befinner oss nära Kapstaden så vi drar in till Water Front för lite shopping, följt av lite avslappning hemma på hotellet. Middag blir på restaurant Oppi Dorp, som ska gälla för att vara lite hipp. Vi börjar med The Goose 2014 Sauvignon Blanc 2014; ett vin från kändisgolfares gemensamma vingods. Det är ganska blekt, inte bara i färgen och där det finns något så är det buxbom och lite sparris med mjuk syra. Nix. Det får för min del ackompanjera en auberginerätt med bacon, champignoner, ost och en ganska söt tomatsås. Rätt OK. Vi är nyfikna på hur Meerlust’s Pinot Noir står sig i dagens läge, så vi beställer en 2012. Den är klart anständig, lätt och ren med fin bärfrukt och varsam ekbehandling. Den får hjälpa till att trycka ner en inbakad kudu (Wellington), serverad med söt Cumberlandlik sås, en mesig senapssås, god lökmarmelad och rätt saggiga ugnsfrittar.

027028

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s