Sydafrika dag 6

Det är svalt på morgonen, molnen går rätt lågt, men solen tittar fram en del och försöker värma oss. Vi åker till Neethlingshof där De Wet Viljoen är vår värd. Vi provar viner i par; aktuell årgång och den nybuteljerade som jämförelse. Det framstår klart och tydligt att 2013 är klart bättre än 2012, där den senare har lite mer paprikatoner i de röda, medan 2013 verkar ha mer balans, rikare frukt och snyggare tanniner. Vi avslutar med Maria Magdalena Noble Late Harvest 2014, som detta år är ren riesling med ett skördeuttag på 5 hl/ha! Massor med torkad frukt, fin syra och balans, trots 225 g socker per liter. Läckert. Neethlingshof är inte ekologiskt men väl sustainable, certifierat av BWI (Biodiversity and Wine Initiative).

De Wet

De Wet

Vi äter lunch på ställets restaurant. Jag beställer en tomatsoppa, men får en potatis- och purjosoppa (typ Parmentier). Den är riktigt god men när personalen upptäcker misstaget kommer en tomatsoppa susande illa kvickt. Också god, men lite het för min smak. Burgaren jag beställer är klart bättre än måndagens. Vi dricker ställets oekade chardonnay – frisk och ren – samt The Owl Post Pinotage 2011 – snygg och bra med fin frukt samt mer lik 2013 än 2012.

IMG_4551

Vi tar en tur ut i vingårdarna. Vi står på flaket på en pickup – helt OK här, men ajabaja hemma i Sverige. Härliga vyer. Intressant är att vingårdarna inte är planterade där raderna går nerför sluttningarna utan varje rad håller samma höjd. Det är anpassat efter den vanligaste vinden, så att den drar fram mellan raderna. På så sätt har temperaturen inne i rankorna sänkts med två grader och rankorna torkar upp snabbare efter ett regn.

IMG_4557

Vi får en stund inne i Stellenbosch innan vi tar oss tilbaka till hotellet. Efter lite vila och påbörjat packande – vi åker hem imorgon – är det dags för middag på hotellet. Vi dricker en Raats Old Vine Chenin Blanc 2012, som känns rätt blek. Första amusen är en liten brödsoppa med brynt smör – kreativt och riktigt gott. Nästa är en tolkning av wienerkorv – en snutt korv med någon god, men svårdechiffrerad smet i en liten konservburk. Kul. Min förrätt är tonfisk halstrad med aka-miso (röd miso som fermenterat längre än normalt och är saltare samt smakrikare) med rökt tofu. Det är gott och sitter ihop fint med rätt hög kryddning i smulorna.

003

004

Vi dricker en Mullineux Syrah 2011, som känns ganska lik en Crozes. Min varmrätt är utskuren biff med märg, någon rillette-liknande sak och lök. Fina smaker även om köttet är aningen överstekt. Grappa efteråt –Dalla Cia är det som gäller. Klart bästa restaurantbesöket under veckan; kreativ mat med många spännande kombinationer.

008

Små bitar av glassandwich serverade från isboxen

Små bitar av glassandwich serverade från isboxen

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s