Tyskland 2015 – en dagsbild från vingården

2013 och 2014 var båda svåra årgångar i Tyskland. Olika väder gav i slutändan små skördar med minst mogna druvor 2013. 2014 blev bitvis riktigt bra dessutom. Hur ser det just nu ut i de tyska vingårdarna?

Juli och augusti har till största delen var mycket varma och torra. Det fanns risk för skador på grund av torkan, men i slutet av augusti hade det kommit tillräckligt med regn. Druvorna ser friska och sunda ut även om en del har blivit lite solbrända. Värmen har pressat ner druvornas syranivåer, så under 2015 kommer man att få tillsätta syra – något som sällan ger så roligt resultat. Början av september var kall men inget regn. Fast nu till helgen ser det ut att bli ihållande regn, så vi får se vad som vänter när det är dags att plocka in de bästa druvorna.

Det blir en tidig skörd – redan i början av september startade man med de tidiga sorterna. . Just nu ser det ut att bli en skörd strax under normal volym. Än så länge ser det positivt ut, men mycket kan ändra sig under de närmaste veckorna.

029

Annonser

2 kommentarer

  1. Finare Vinare · · Svara

    Hmm… de flesta vi träffade häromsistens klagade mer på 2011 som var på tok för varmt för eleganta viner. 2013 är ju utmärkt för restsöta i Mosel och dessutom alldeles underbar för röda i Ahr. Om än med små kvantiteter…

    2015 kanske blir som allra bäst i de svalaste områdena – Rheingau Mosel och Saar?

    1. 2013 är ingen favorit för mig, mest beroende på den kartiga syran. Men visst finns det många bra med restsötma, speciellt i Mosel. De röda från Ahr ser jag som rena och slanka med ännu markerad syra. Skulle gärna sett en aning mer frukt i dem dock.
      Och det verkar rimligt att tro att 2015 blir bäst i de svalare områdena.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s