Les Amis de Bourgogne

Det var nästan ett och ett halvt år sedan PA samlade vännerna till en lätt orgie i bourgogne. Men nu var det dags igen. Som vanligt var det picknick på vinsidan medan PA ordnade maten.

Först ut var en Nuits S:t Georges 1955 från Calvet med endast två tredjedelar av vinet kvar, trots att korken satt kvar. Och nej, jag tror inte att någon hade varit i farten med en Coravin. Som väntat fick vi en tydlig madeiradoft av det mindre fina slaget. Smaken var dock bättre – syrabetonade med kaffe och skogstoner. Men mer intressant än gott.

Till en sallad på kungskrabba serverades två vita. Bienvenue-Batard-Montrachet 2007 signerad Vincent Girardin bjöd på en rätt utvecklad, nötig och snyggt fatig doft med fin frukt. Smaken kändes stram, balanserad, elegant och stilig med fin syra, längd, nöttoner och mineral. 4,5p. Batard-Montrachet 2008 från Etienne Sauzet var ett bredare vin med bacon, nötter och mer fat än förra vinet i doften. Smaken stram, lång, rik och lätt fatig med frisk syra. 4,5p knappt. Flera föredrog det yppigare Sauzet-vinet medan jag tyckte bäst om Bienvenuen.

008

Sedan tre årgångar av La Tache. 1984 var inte någon lyckad årgång i Bourgogne heller, men denna La Tache överträffade förväntningarna; en utvecklad och finstämd doft med skogstoner, lite rotsaker och lite rödbäriga toner följdes av en lätt, sträv, syrlig, stram och slank smak med kryddiga drag. Mer struktur än något annat men ändå njutbart. 3,5p. La Tache 1988 kändes kryddig och lätt stallig på näsan med lätta skogstoner och fin komplexitet. Smaken var initialt sträv, stram, syrlig och kryddig med längd, intensitet och fina bärtoner. Efter ett tag i glaset lämnade vinet sitt lite robusta jag och blev mer harmoniskt. Ett smakrikt vin, fortfarande med framtid. 4p. La Tache 1990 började med en klart ungdomlig och tät färg som följdes upp av en komplex, rik och kryddig doft med lager av olika bär – i början rätt slutet, men näsan öppnade sig fint. Smaken var först rätt sluten, men den blev mer tillgänglig efter ett tag och bjöd på rik bärfrukt med fin tannin- och syrastruktur i intensivt och stiligt utförande. En diskret ruffighet drar ner betyget till knappt 4,5p. Till dessa viner en utmärkt renfilé med viltfond.

007

En varierad osttallrik fick agera bakgrundskör till två Chambertin av Rousseaus eminenta märke. Chambertin 1983 visade upp lätta bärtoner, skog, lite kryddor och animaliska drag som gränsade till stalltoner. Komplex och fin. Tidigare år har vinet haft en del tanniner, men nu presenterade det sig som silkigt, stiligt och rätt intensivt i smaken med fin längd och syra, nästan på Chambolle-vis. 4,5p. 1988 kändes lite udda på näsan; källarlik och lite murken. Smaken hade tydliga tanniner och var till en början rätt bångstyrigt med mer struktur än frukt. Det lugnade ner sig men förblev en aning muggigt. 3,5p.

Till efterrätten – variation på citron – en gammal port; Vinho do Porto Garrafeira 1871 från Real Companhia Vinicola do Norte de Portugal. Om jag förstår saken rätt så har vinet först lagrats på fat – upp till 6 år på senare tid, då kanske mer – för att sedan under många år se insidan av glasdamejeanner. Doften var klart nötig med drag av torkad frukt och ett uns fat. Smaken kryddig, lång och intensiv med nötter och torkad frukt. Mycket njutbart och lätt 4p.

009

Avrundning med kaffe, punsch och Marc de Bourgogne 1987 från DRC.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s