Penfolds Collection 2015

Penfolds lanseringar av sina prestigeviner brukar alltid vara ett spännande event. Ofta är chefvinmakaren Peter Gago här och berättar om vinerna. I år var upplägget annorlunda. I Operans Guldfoajé presenterades vinerna igår vid olika stationer för en stående/gående publik. Intrycket för en vinnörd, van att kunna skriva ner kommentarer i lugn och ro, var som en mingelmarknadsföring av lyxprodukter à la Champagne. Jag hörde nog inte till rätt målgrupp för detta evenemang, men jag tror säkert att många gick hem med positiva tankar baserade på dels vinerna och dels miljön samt upplägget. Mina kommentarer nedan är tagna ur minnet.

Av de vita var Reserve Bin 14A 2014 tydligt ekig på näsan, men betydligt mindre i munnen – friskt med bra frukt och redan tillgängligt. Yattarna 2013 som kostar nästa dubbelt upp, var tätare och mer kompakt. Eken kändes tydligt men var inte överdoserad. Ett slutet vin som behöver tid på sig. Känns klart lovande.

De röda började med Bin 389 Cabernet Shiraz 2013 som var tydligt ekigt och ungdomligt spretigt. Här har man använt stora fat av amerikansk ek. Till S:t Henri Shiraz 2012 har man istället använt stora, gamla fat, varför den fina frukten fick fritt spelrum. Riktigt bra redan nu med potential.

RWT Barossa Valley Shiraz 2013 fick sin uppfostran under 17 månader i franska fat, varav drygt hälften nya. Näsan domineras helt klart av eken, men i munnen känns det att det finns riktigt fin, tät och silkig frukt därbakom. Lovande.

Slutligen Grange 2011, ett vin från ett knepigt år. Doften kändes dämpad, dov och rätt ekig. Smaken mycket tät utan att vara överextraherad eller spretig. Många viner med likartade ambitioner kan ofta kännas som ett flipperspel i gommen, men detta vin var bara homogent och helgjutet. Imponerande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s