De Vogüé och Bonneau du Martray

Årets provning av viner från dessa välrenommerade producenter fokuserade på årgång 2013. Den ständigt resande representanten för Vogüé, Jean-Luc Pepin berättade att efter värme i juli och augsti följde september med regn och röta. Skörden startade 5 oktober med regn och för vita blev skörden endast 30% av normal volym. Även de röda fick en släng av sleven med klart mindre volymer än normalt. Rejäl selektering av druvmaterialet var nödvändig. De vita tycker jag själv kan sägas var klassiska i stilen med friska syror, medan de röda är syrabetonade och slanka i mineralbetonad stil.

Chambolle-Musigny 2013 hade en ren, lätt, örtig doft med ett uns bär. Smaken slank, sträv, syrlig, örtig och lång med lätta bärtoner. 3p

Chambolle-Musigny 1er Cru 2013 kändes ung, ren och fin på näsan med goda bärtoner. Smaken var rätt slank och stram med lite tanniner, frisk syra, längd och fin bärfrukt. Klart lovande. Knappt 4p.

Chambolle-Musigny Amoreuses 2013 var mer strukturbetonad med blyg doft och stram, lång, sträv och syrlig smak. Knappt 4p.

010

Bonnes Mares 2013 hade en liten, kryddig och bärig doft med någon ek. Smaken var sträv, stram, kryddig och lång. Klart stilig och lovande. Drygt 4p. Denna vingård ger vanligen lägre syra och mindre mineralitet än kringliggande vingårdar.

Musigny Vieilles Vignes 2013 bjöd inte på mycket i doften – sluten och lite kryddig. Smaken kändes sträv, stram, lång och elegant med frisk syra och fina bärinslag. Riktigt lovande. 4,5p.

Som jämförelse fick vi först Chambolle-Musigny 1er Cru 2003 som hade en kryddig, nästan bränd doft med lite söt ton. Smaken var sträv, kryddig, stram, lång och rätt bra med samma söta ton som i doften. Vinet verkar ha samlat sig och presenterde sig inte lika kompottigt som för ett par år sedan. 3,5p. Musigny Vieilles Vignes 1991 har ansetts vara ett av årgångens bästa viner och här fick vi en halvflaska, som var klart utvecklad på näsan med kryddiga drag, skogstoner och ett uns mocka. Smaken var sträv, kryddig och torr med skogstoner och låg frukt. Karaktärsfullt även om det inte gav så mycket njutning. 3p. 1991 var ett torrt och varmt år utan röta men med hagel varför det var viktigt att sortera bort skrumpnade bär.

009

De Vogüé gör även vita viner, som jag ibland har svårt att komma överens med, men denna gång funkade de bra. Druvorna till deras Bourgogne Blanc kommer från en liten del av Musigny och när stockarna nått lite högre ålder lär vinet få heta Musigny Blanc, med trolig prishöjning – från en redan hög nivå. Bourgogne Blanc 2013 bjöd på en ung, ren doft med vita blommor och någon ek. Smaken kändes frisk, ren och lång med fin syra, någon ek och lite mineraltoner. Spänstigt och harmoniskt. Knappt 4p.

Som jämförelse Bourgogne Blanc 2000 som visade upp en utvecklad, lätt smörig doft med någon ek, vilken följdes av en utvecklad, lång och lite kärv smak med någon ek, men utan riktig espri. 3p.

008

Så över till Bonneau du Martray. Corton Charlemagne 2013 hade en ren, lätt ekig och smörig doft med god, vagt melonlik doft. Smaken ren, fin, stram, stilig, lång och mineralig med frisk syra och någon ek. Öppen och charmig nu samtidigt som framtiden känns lovande. Drygt 4p.

Corton Charlemagne 2001 hade först en lite något ekig doft som öppnade sig mer och mer. Smaken var initialt stram, kryddig, lång och ekdominerad med kärva insalg. Vinet utveckaldes påtagligt i glaset och blev komplext och bra. Det gick från 3p till drygt 3,5p på en halvtimme.

Corton Charlemagne 1998 hade en liten, kryddig, vagt rökig doft som följdes av en stram, mineralig, lång och klart utvecklad smak som kändes något stum och charmlös. 3p.

Corton Charlemagne 1985 var ett helt annat djur, väl bibehållet med en liten, fin, vagt smörig doft med ett uns skogstoner. Smaken var rund, en ändå stram, lång och stilig med mineralinslag. 4p.

006

Av de Vogüés viner 2013 finns Amoureuses och Bonnes Mares tillgängliga för privatimport, med de övriga tre släpptes 15 oktober på webben. Med tanke på att det finns kvar av äldre årgångar i butik, så kommer nog dess ut där också. Av BdMs viner släpps 2013 och 1985 på webben 26 november. Övriga två finns för privatimport.

Annonser

2 kommentarer

  1. Marginell anmärkning, men för tydlighet kanske du ska ange att det just är de Vogue du börjar skriva om. Annars mycket intressant om en årgång där man kanske skall vara aningen orolig för de flaskor man köpt (något enklare viner än dessa i mitt fall).

  2. Tack för kommentaren. Nu är inlägget redigerat.
    Jag tror inte man ska oroa sig över årgången. De vita är bra, men om man gillar de röda är en fråga om vilken stil man föredrar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s