Storspets

För ett par veckor sedan var det dags för Tungspetsens vänner att sammanträda igen, denna gång i de norra förorterna. Första föråkare medan vi lagade maten var en Ancestrale 2011 från Bassermann-Jordan. Som namnet antyder är vinet framställt på traditionellt sätt med naturlig jäst, jäsning på stora ekfat tills jäsningen stannar av sig själv plus att vinet fick ligga på jästfällningen tills maj 2013. Ett snyggt, runt och rätt koncentrerat vin med ren frukt, liten krydda, längd, liten rosenton och någon restsötma. Gott. Nästan 4p.

023

Nästa föråkare var en halvflaska, bestående av resterna av en helflaska, men innehållet hade inte överlevt miljöbytet utan var något oxiderat. Det var en Pinot Noir 2009 från Doctors Flat i Central Otago, en för mig okänd, men välrenommerad producent. Man kände dock att det fanns ett bra djup i vinet.

Så till champagnerna! Clos de Goisses 1995 bjöd på en bred, brödig och utveckald doft med nötter och även lite choklad och apelsin. Smaken kändes kritig, fyllig, rätt torr och lång med distinkt syra och ett uns svampiga mognadstoner. 4p. Gosset Celebris Extra Brut 1998 var verkligen som namnet antyder, tydligt torrt. Först en fin, brödig, elegant, komplex och vagt grönäpplig doft följd av en frisk, ren, snygg och brödig smak som börjat torka ut en aning. Knappt 4p. Till detta några ostron, fet anklever ”au torchon” och smaskiga kluttar i krustader.

025

En Corton-Charlemagne 2004 från Bonneau du Martray var betydligt piggare. En doft av pengar steg upp ur glasen – floral, först återhållen, vagt kryddig med lätt rostad ek. Smaken stram, lång och intensiv med bra bett i syran. Eken klart märkbar initialt, men den avtar och vinet växer till sig, men fortfarande klart ungdomligt. Drygt 4p. Till dessa först en blomkålssoppa med havskräftstjärt och liten gelébit med köttet från klorna samt hummerfond. Sedan följde oxtartar med löjrom, örter, gräslökstryffelmajjo. Båda rätterna utmärkta.

017

Det första röda stank TCA. Synd, då det var en Barolo Vigna Rionda 1985, signerad Bruno Giacosa.

Nästa vin, La Landonne 1995 från Guigal klarade sig klart bättre. En köttig, kryddig, tät, floral och sensuell doft med rik frukt följdes av en sträv, kryddig, ekig och intensiv smak med frisk syra, kraft och rätt mycket stil. En spänstig 20-åring, värd 4,5p.

018

Ytterligare en Barolo Vigna Rionda poppade upp, denna gång en 1998 från Massolino. Glaset gav en liten, kryddig doft med inslag av skog och lite choklad. Smaken tuff, lång, intensiv och kraftfull på ett jordnära sätt, ja nästan rustikt. 4p.

Pictures Grenache 2007 från Sine Qua Non bjöd på en kryddig och köttig doft med kola, bacon och mörka bär. Smaken sträv, tydligt ekig, eldig, lång och intensiv med söt frukt. Att vinet stämplade in på 15,6% bidrog till den bitterhet som jag tyckte var lite för mycket. Bra vin, men inte min grej. 4p. Dessa rödingar gurglade vi i oss tillsammans med en tjälknöl – på rådjur tror jag att det var – tillsammans med en magisk svampsås.

019

Till ostarna en Madeira, Rare Old Malmsey Solera 1862 från Lomelino, en firma som så småningom gick upp i Madera Wine Association, någon gång på 20-talet tror jag. Vinet hade dekanterats tre dygn innan och nu presenterade det sig med en fatig, kryddig, nötig och knäckig doft med drag av torkad frukt och bara ett uns av ketoner. Klart komplext. Smaken koncentrerad, knäckig, lång och intensiv med distinkt syra och ett uns keton. Aningen funky, men helt enkelt lysande. 5p.

Att komma efter föregående vin var ingen enkel uppgift, speciellt som detta också visade sig vara från samma ö, Malmsey 1980 signerad Arturo de Barros e Sousa, ett företag numera uppköpt av d’Oliveria. Initialt en ganska liten, fatig, kryddig, nötig och knäckig doft med liten kartongton. Smaken söt, rik, eldig, lång och intensiv med fatinslag och fin syra. Ett bra vin som dock inte hade samma djup som det förra. Drygt 4p.

020

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s