Koshu

Högarna på skrivbordet är nog inte så statiska som man kan tro; ibland flyter det upp några anteckningar som långt tidigare borde ha omsatts i någotsånär läsbara ord, lämpliga att publicera på denna sida. Några noteringar från februari om Koshu nådde nyligen ytan. Det har inte ett dugg med kosher att göra utan är en vit druvsort hemmahörande i Japan. Den tillhör Vitis Vinifera-släktet, men man har inte hittat något släktskap med någon annan viniferasort. Men på något sätt har den hittat hit. Så sent som 2010 blev sorten godkänd för vinimport till EU.

De viner jag provat har alla varit mer eller mindre slanka, lätta, friska och syrabetonade med ett uns mineral och påtagligt dämpad frukt. De har ofta också varit lätt kryddiga med en diskret jästton. Varför är de så uniforma och varför har de denna smakprofil?

Jag tror att vinmakarna tänker sake och försöker åstadkomma något som på ett sakelikt sätt kan hantera den ofta umamirika maten. Exempelvis fungerade provade viner utmärkt till en råbiff men inte lika bra till stekt nötkött. Någon som har andra tankar kring detta?

Det finns ett koshuvin på bolaget från producenten Grace.

Annonser

5 kommentarer

 1. Jag håller med, min tanke efter provningen var hur bra de fungerar med den verkligt traditionella japanska maten, de neutrala och diskreta tonerna kliver fint in i bakgrunden, en slags kombination av Albariño, Silvaner & Sake.

  1. Jadå, fast jag tycker att koshu är än mer neutral i sitt uttryck.
   Och grattis förresten!

 2. Per · · Svara

  Har varit hos Grace i Japan och provat deras Koshu men även Cabernet och Chardonnay. Många Koshu smakar lite speciellt men vi provade fatlagrade varianter på restaurang som var bra och inte ”konstiga” på något sätt. Koshu odlas enligt pergolametoden, en stam ett par meter upp i luften och ett gren- och bladverk som täcker många kvadratmeter och med mängder av druvklasar. Det där med att begränsat skördeuttag kan ge bättre kvalitet har man inte riktigt tänkt på……..
  Cabernet Sauvignon- och Chardonnayvinerna hos Grace var dyra och lagom bra.

 3. Snart kommer väl någon på det där med lägre uttag, får man väl tro.
  Och inget japanskt vin är väl billigt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s